Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Naša obitelj ima crvenouhu kornjaču koja je kod nas mjesec dana. Hranili smo je do sada svježim crvenim mesom, piletinom, ribom, mrkvom, zelenom salatom i jabukom a ponekad i gotovom hranom za kornjače. Ono što nas buni je što već nekoliko dana pronalazimo u vodi u terariju sluzavu masu boje cigle. Pitam se je li moguće da je to izmet obzirom da je u početku imalo sasvim drugačiji oblik i boju? Osim ovoga nekad se pojavi u vodi i sluzava bjeličasta masa. Znate li Vi o čemu se zapravo radi? Drugi problem je u tome sto smo pročitali da je znak upale pluća kada kornjača često otvara usta i ispušta mjehuriće što i naša čini. Moram napomenuti da ima dobre uslove u terariju - grijač, lampu, filter a i da odlično jede.

Jedino se ponekad davi s hranom i trza glavom dok jede iako mi nastojimo usitniti meso na što manje i tanje komadiće/zalogaje. Molim vas da nam pomognete vašim savjetom.
Hvala i lijep pozdrav, Nadina

O: Sluzava masa može biti različitog porijekla. Može se raditi o izmetu, kojem je promjenjena konzinstencija uslijed oboljenja probavnoga sustava, najčešće enteritisa ili unutrašnjih crijevnih nametnika, ali moguće je i da je riječ o prolapsusus penisa, ako se radi o muškoj kornjači. Niste definirali da li ta masa pliva slobodno u vodi ili se drži za dio kloake kornjače. Dakle, sa sigurnošću ne mogu točno reči o čemu bi se moglo raditi.

U mnogih kornjača se tijekom života povremeno javlja stanje kada izvrnu iz tijela kloaku ili u mužjaka penis (prolapsus penis). Kloaka je otvor u kojem se nalaze izvodni kanali mokračnog i spolnog sustava. Još nije u potpunosti poznat uzrok prolapsusa. Stres, prehrana, crijevne infekcije ili paraziti, generalizirana oboljenja, opstrukcije probavnog sustava, te slabi mišići kloake neki su od mogućih uzroka, no niti jedan nije posebno izdvojen. Iz tog razloga nema poznate preventive kako bi se spriječilo ovo stanje. Više o prolapsusu kloake nedavno je pisala kolegica dr. Zdravka Rumiha, te Vas upućujem na njen odgovor: Prolapsus kloake u kornjača

Sluz može takoder biti sekret dišnih organa, kada je prisutna prehlada ili upala pluća, a može biti i posljedica stomatitisa. Kako Vaša kornjača otvara usta i ispušta mjehuriće, moguće je da se radi o upali pluća.

Pluća u kornjača su nastala kao diferencijacije prednjeg dijela crijeva. Pluća su složeni sustav kanala sa skeletnom i hrskavičnom potporom, kojom se zrak izvana dovodi do respiratorne površine pluća. Od trachee (dušnika) vode bronhiji do svakog plućnog krila. Plućna krila su podijeljena na komore. Prema opisanom može se zaključiti da su pluća kornjača na stupnju razvoja pluća između sisavaca i vodozemaca. Kod vodenih kornjača su razvijeni dodatni procesi, koji sudjeluju u izmjeni plinova, zbog faza njihovog normalnog životnog ciklusa, kao što su duži boravak pod vodom i hibernacija. Izmjena plinova se može vršiti i preko vaskuolizirane kože, usno-ždrijelne sluznice ili preko sluznice kloakalnih burzi. Pluća u kornjača su vezana za carapax (gornji dio oklopa) i unutrašnje visceralne organe. Pluća kornjačama služe i za održavanje ravnoteže, odnosno plivanja, kao i kloakalna burze koje također mogu mijenjati zapreminu vode u njima. Kornjače koje imaju upalu pluća teže plivaju ili preferiraju više boraviti na kopnu. Ovo se dešava kod akutnog oblika upale pluća, koji se komplicira edemom, odnosno punjenjem pluća tekućinom.

Pneumonia se javlja u dva oblika. Akutni oblik nastupa vrlo brzo pa smrt može nastupiti unutar nekoliko sati. Vrlo je važno odmah reagirati te na vrijeme započeti terapiju antibioticima. U ovom stadiju kornjače su letargične, često borave na kopnenom dijelu terarija, slabo jedu ili uopće ne jedu, često imaju otvorena usta kao da hvataju zrak, kišu, ponekad je prisutan i iscjedak, ispuštaju zvukove, često su i dezorjentirane itd. Kod nekih kornjača se zna javiti i hiperaktivnost. U kroničnom obliku, kornjače imaju manje izražene respiratorne simptome. U ovoj fazi može i ne mora biti prisutan iscjedak iz nosa, a najčešće kornjače imaju očuvan apetit. Dijagnoza se može postaviti na temelju kliničkog nalaza i RTG snimke pluća, kada sa sigurnošću možemo zaključiti u kojem se stadiju upale pluća kornjača nalazi. Bolest se liječi injekcionom aplikacijom antibiotika kroz minimalno 5 dana. Vrlo je bitno povisiti temperaturu u terariju do 30°C, kako bi se potaknuo stanični metabolizam i prirodni imunitet.

Moram napomenuti da navedeni simptomi ne moraju biti prisutni kod svih kornjača, jer je svaka individua za sebe i različitog imunološkog statusa.

Svakako Vam savjetujem da posjetite svoga veterinara, kako bi se na temelju kliničkog pregleda sa sigurnošću ustanovilo o čemu se zapravo radi i na vrijeme započelo s adekvatnom terapijom, ukoliko bude potrebna.