Povratak

Kornjača ne pomiče nogu / Prijelom i poteškoće s ekstremitetima u gmazova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam crvenouhu kornjaču staru 7 godina, mužjak, normalnog apetita, no danas je prestao micati zadnjom lijevom nogicom. Zanima me što bi mu moglo biti i kamo ga mogu odvesti na pregled s obzirom da mi je rečeno kako u Rijeci niti jedna veterinarska ambulanta nije adekvatna kornjačama. Zahvaljujem, Nikica

O: Prijelomi nisu rijetki problem u gmazova. Traume u akvaterariju, padovi, neoprezno rukovanje sa životinjom i drugi ljubimci predstavljaju najčešće uzroke problema s ekstremitetima. U životinja držanih u zatočeništvu zbog neprikladnih uvjeta držanja i hranidbe prijelomi su češći zbog metaboličke bolesti kostiju jer kosti postaju slabe i lakše dolazi do prijeloma.

Koža gmazova je koža dosta elastična pa je većina prijeloma zatvorenog tipa. Postoji malo podataka o vremenu potrebnom da kost zacijeli kod gmazova. U odnosu na ptice i sisavce njihove kosti cijele sporije. Zacjeljivanje traje u prosjeku 6-18 mjeseci.

Osim koštanih struktura, problem mogu predstavljati i nokti. Naime, kako je ova vrsta poznata s stalnim upornim pokušajima penjanja, ako nisu osigurani adekvatni uvjeti držanja, ozljede se relativno često pojavljuju.
 
U svakom slučaju, odlazak kod veterinara je nužan. Međutim, nemam informacija o kompetentnosti pojedinih veterinara u liječenju ove vrste životinja na području Rijeke i Kvarnera. Stoga, savjetujem Vam da se obratite na adresu Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb doktorici educiranoj za liječenje gmazova - Maji Lukač, dr.vet.med. Radno vrijeme je pon., sri. i pet. 9-11 h i uto. i čet. 16-18 h.
 
Prema postavljenoj dijagnozi, odlučit će se o prikladnom pristupu samog liječenja. Tako, u slučaju prijeloma moguće je fiksirati ekstremitet i na takav način osigurati dovoljno vremena za cijeljenje. Vanjska fiksacija se radi s različitim materijalima (papirnati tuljac, drveni štapić, materijal koji kada se zagrije se modelira pa se stvrdne..).
 
Kod kornjača je kod npr. prijeloma nadlaktice ili nadkoljenice nemoguće imobilizirati  gornji zglob. U tom slučaju se ekstremitet namjesti da je uvučen unutar oklopa i ljepljivom trakom se onemogući da nogu izvuče van. Obavezno je rentgenski snimiti nakon namještanja noge u takav položaj da se utvrdi da su kosti u svom položaju. Kosti se mogu poravnati i unutarnjim fiksatorom (čavao, šipka) i smjestiti u oklop. Tako namještena kost cijeli nekoliko mjeseci. Obavezno je rentgensko kontroliranje kosti svakih 4-6 tjedana sve dok ne zacijeli.
 
U težim slučajevima, kao i u slučajevima češćih i težih komplikacija, moguće je napraviti i amputaciju ekstremiteta.
 
Ako se takvim ljubimcima osiguraju svi uvjeti za optimalno držanje u zatočeništvu, ljubimci s tri ekstremiteta poprilično dobro funkcioniraju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr