Povratak

Krvarenje iz usne šupljine kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moja čančara nedavno je počela krvariti iz usta i ne znam što joj je. Dok diše pojavljuju joj se mjehurići na ustima, a sve oko usta joj je krvavo. Molim Vas pomozite mi! Ljubitelj kornjača


O: Krvarenje iz usne šupljine nespecifičan je simptom koji prati nekoliko zdravstvenih problema opasnih po život jedinke pa tako, bez obzira na uzrok, krvarenje ne treba zanemariti, već treba što prije potražiti stručnu pomoć u veterinarskoj ambulanti.

Krvarenje iz usne šupljine u kornjača prije svega upućuje na ozljede u usnoj šupljini, gornjim dijelovima dišnog sustava ili pak početnim dijelovima probavnog sustava.

Zatim, krvarenje praćeno otežanim disanjem, iscjetkom iz nosa, pojavom mjehurića na rubovima usne šupljine te disanjem otvorenih ustiju upućuje na teške infekcije dišnog sustava, prvenstveno upale pluća.

Upala pluća se javlja u dva oblika. Akutni oblik nastupa vrlo brzo pa smrt može nastupiti unutar nekoliko sati. Vrlo je važno odmah reagirati te na vrijeme započeti  terapijom antibiotika. U kroničnom obliku, kornjače imaju manje izražene respiratorne simptome. U ovoj fazi može i ne mora biti prisutan iscjedak iz nosa, a najčešće kornjače imaju očuvan apetiti. Dijagnoza se može posatviti na temelju kliničkog nalaza i RTG snimke pluća, kada sa sigurnošću možemo zaključiti u kojem se stadiju upale pluća kornjača nalazi. Bolest se liječi injekcionom antibiotika kroz minimalno 5 dana. Vrlo je bitno povisiti temperaturu u terariju do 30°C ili kornjaču smjestiti na toplo i prozračno mjesto, kako bi se potaknuo stanični metabolizam i prirodni imunitet.

Osim navedenoga, simptomi koje opisujete u Vaše kornjače mogu biti posljedicom kontakta sa nekom od opasnih toksičnih tvari (kemikalije, sredstva za čišćenje i sl.) te uslijed unutrašnjih krvarenja kao posljedicom traume pri padu.

Zatim, otvorene lezije na koži i sluznici oko usta ili jako zacrvenjena koža uz redovito otečenje očiju posljedicom je avitaminoze vitamina A ali i kožnih infekcija mikrobiološke etiologije (bakterije, virusi ili gljivice).

U kornjača se često javlja i stomatitis - bakterijska infekcija koja zahvaća zubno meso ili desni, nepce ili jezik. Ukoliko se proces ne liječi, infekcija se nerijetko širi na kosti vilice, pa je tako u uznapredovalim slučajevima glavna metoda liječenja resekcija viličnih kostiju ili okolnog tkiva. Bitno je pri tome napomenuti kako se ovo oboljenje ne javlja samostalno, već kao sekundarna infekcija nekoj sistemskoj infekciji.

Sva navedena stanja zahtjevaju urgentnu medicinsku pomoć, a u svrhu pravovremene dijagnostike i pravilno poduzete terapije. Savjetujem Vam da se obratite za pomoć kolegici Maji Lukač, dr. vet. med. koja je specijalist za liječenje gmazova na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kontakt tel. 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr