Povratak

Leopard gekon i morfi Super Hypo Tangerine Carrot Tail i Tangerine Tornado

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molimo Vas informacije i cijenu o gekonima, tj. terariju i ostaloj opremi za zdrav i sretan život našeg budućeg gekona. Dakle, imamo želju i nemamo ništa drugo, te molimo pomoć, savjet i možda ponudu. Najviše nam se sviđa Super hypo carrot tail i Tangerine tornado. Hvala i lijepi pozdrav, Toma i Mirko

O: Super Hypo Tangerine Carrot Tail i Tangerine Tornado su morfi Leopard gekona dobiveni uzgojem.

Leopard gekon (Eullepharis macularis) je gušter aktivan noću. Njegovo prirodno stanište su područje Pakistana, Afganistana, Indije i istočnog Irana. Žive u pustinjama i na suhim travnjacima u pukotinama između stijena i kamenja. Danju pretežno odmaraju. Za razliku od ostalih gekona, leopard gekon ima pomične očne kapke i nema adhezivne jastučiće na nogama koji omogućavaju ostalim gekonima da se penju po okomitim površinama. Kao odrasle jedinke dosegnu 20-25 cm dužine, a koža im je pretežno žućkaste boje sa tamno smeđim točkicama.

Uz jednog mužjaka može se držati 2-3 ženke, ali se ne smije držati dva mužjaka zajedno. Razlog tome je što su dosta teritorijalni i agresivni jedan prema drugome pa može doći do tučnjava i ozbiljnih ozljeda.

Leopard gekon je dobar odabir za početnike u teraristici. Dosta su blage naravi, rijetko grizu i lako se prilagođavaju na život u terariju. Može ih se naučiti na ruke, ali je važno znati da ih nikad ne primate za rep jer će on u tom slučaju otpasti. Radi se o obrambenom mehanizmu. Rep će ponovo narasti, ali nikada neće biti lijep kao originalni rep. Gekoni su dosta čiste životinje. Nuždu obavljaju u  jednom manjem dijelu terarija što omogućava lakše čišćenje. Što se tiče smještaja, treba im osigurati uvjete koji su slični onima u njihovom prirodnom staništu. Minimalna veličina terarija za jednu životinju treba biti 60x30x30 cm (50 litara). Kao podloga stavlja se krupniji pjesak veći od 2-3 mm, jer sitniji od toga može uzrokovati probavne smetnje ili gušenje. Podloge koje se ne preporuča stavljati su novine, sitne strugotine ili piljevina, te podloge od cedra ili bora jer sadrže eterična ulja koja su toksična za gmazove.

Dnevna temperatura u terariju treba biti između 25 i 30°C, a noćna temperatura može biti 20°C. Važno je da u terariju postoji dio koji je hladniji (gušter ga sam odabire) i dio koji je topliji od ostalih dijelova. Kao izvor topline mogu se koristiti npr. keramičke žarulje, grijače ploče za gmazove, itd... Nije dobro upotrebljavati vruće kamenje jer se na njima gušter može opeći. U terariju se mora uvijek nalaziti manja posuda sa svježom vodom. Ona je važna i za održavanje vlažnosti od 45-50%.

Gekonu u terariju morate napraviti nekakav zaklon gdje će boraviti za vrijeme dana. Ako nemaju mjesto za skrivanje, biti će pod konstantnim stresom zbog čega može doći do gubitka apetita, mršavljenja i pada imuniteta. Budući da su gekoni noćne životinje, ne sunčaju se i ne treba im UV lampa. U terariju mora biti 12 sati dan i 12 sati noć.

Leopard gekoni su mesojedi. Možete ih hraniti sa cvrčcima, crvima brašnarima, skakavcima, zophobasima, žoharima, pinky miševima.Crvi brašnari su za veće primjerke najlošiji odabir prehrane. Kukci iz skupine kornjaša nisu pogodni za prehranu gekona jer imaju deblji hitinski oklop koji je neprobavljiv. Odrasli gekon pojede 10 kukaca ( 3 puta tjedno), a mlađi jedu 5 manjih kukaca svaki dan. Sva hrana koja se nudi mora biti živa jer ju jedino tako gekoni mogu uočiti, a poželjno je da ih hranite predvečer.

U ponudi Pet centra možete pronaći veliki izbor terarija i sve potrebne opreme. Trenutno u ponudi imamo Leopard gekona (Eublepharis macularis), Tokay gekona (Gekko gecko) i Zlatnog gekona (Gekko ulikowskii).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr