Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj leopard gekon nije jeo već mjesec dana zato jer neće ništa osim crva. Kupio sam mu žive cvrčke ali niti to ne želi jesti. Dosta se presvlači ali oko glave i po glavi baš i ne a strah me je to skinuti pincetom da mu ne ozlijedim oko. Što da napravim? U cijelom Varaždinu nemaju crve osim za pecanje za koje sam čuo da su pofarbani. 1. Koliko može bez hrane? (strah me da ne ugine) 2. Kako da mu skinem kožu s glave i oko očiju? Zahvaljujem i nadam se da ćete mi pomoći, Alen

O: Presvlačenje je jedan od važnih fizoloških procesa u guštera, za što su potrebni odgovarajući životni uvjeti.

Ukoliko uvjeti života nisu adekvatni javljaju se problemi, koje ćemo najčešće zapaziti u procesu presvlačenja kože.

Svakako Vam savjetujem da prvo provjerite uvjete u Vašem terariju.

Terarij bi trebao biti minimalno 50 litara. Dnevna temperatura trebala bi se kretati između 25 i 30°C (max.35), te svakako treba omogućiti u teriju topliji i hladniji dio, kojeg će si gušter sam odabrati. Noćna temperatura treba biti 20°C, a može biti i nešto niža. Leopard gekoni su noćne životinje, stoga im UV osvijetljenje nije potrebno, već im treba osigurati 12 sati dan i 12 sati noć. Idealnu temperaturu ćete postići grijačima ili keramičkim lampama i sl., uz postavljanje termometra, kako biste imali uvid u točnu temperaturu u terariju. U terij treba smjestiti posudu sa svježom vodom. Za vrijeme presvlaćenja treba osigurati posudu sa natopljenim papirom ili korom drveta, kako bi mu osigurali povoljnu vlažnost i oslanac za vrijeme presvlačenja. Vlaga se mora kretati od 45-50%, a za vrijeme presvlačenja i nešto više.

Dijelove kože koji zaostaju možete polako skidati vatom ili gazom, koja je prethodno namočena kantarionovim uljem. Pogledajte kožu, da li ima kakvih defekata, parazita, promjena u boji. Ukoliko nešto od navedenoga zamjetite, svakako se javite svome veterinaru.

Nepravilno i nepotuno presvlačenje često se odražava i promjenama u apetitu, pa je moguće da gušter slabije jede ili uopće jedno vrijeme ne uzima hranu.

Leopard gekon nema adhezivne papučice, te većinom boravi na dnu terarija. Stoga mu je potrebno omogućiti dovoljno mjesta za skrivanje; ukoliko nema dovoljno mjesta za skrivanje često odbija hranu.

Leopard gekon je mesojed, odnosno kukcojed. Hrani se crvima brašnarima, zophobasima, žoharima, glistama, cvrčcima, skakavcima. Nemojte ga hraniti insketima iz okoline, jer postoji mogućnost da su tretirani pesticidima i insekticidima. Hrani dodajte pripravke kalcija i multivitamina, svakodnevno ako se radi o mladoj zivotinji, ili svaki drugi dan ako se radi o odraslom gušteru.

Pošto Vaš gušter ne jede već mjesec dana, nakon sto provjerite uvjete u terariju, savjetujem da posjetite veterinara kako bi mu se pomoglo i kako gušter ne bi dehidrirao.