Povratak

Leopard gekon ogrizao dio prsta | Zaostajanje kože na dijelovima tijela pri presvlačenju gmazova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam leoparda gekona koji je presvlačio kožu i vjerojatno sam odgrizao pola prsta.
Šta da radim?
Mihael

O: Gmazovi imaju tanke pločice rožnate supstance u formi ljuskica u svojoj koži. Njihova funkcija je da štite organizam od štetnih utjecaja, da se odupru isušivanju, ali i reducira joj disanje. Mladi gmazovi presvlače svoju kožu svaka dva do četiri tjedna, a kod starijih je taj period duži. Mnogi se presvlače nakon hibernacije te prije leženja jaja.

Detaljne informacije o ovoj životinjskoj vrsti možete saznati u odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.vet.med. naslovljenom Leopard gekon - pravilna prehrana i dodaci prehrani kao i na našoj info stranici o ovoj životinjskoj vrsti Moj ljubimac, Teraristika: Leopard gekon.

Zaostajanje kože na pojedinim dijelovima tijela, osobito na nogama i repu, upućuje na prenisku vlagu i temperaturu u terariju, zbog čega je i presvlačenje kože sporije te koža čak zaostaje na pojedinim dijelovima tijela. To može biti vrlo opasno za životinju zbog zastoja cirkulacije i posljedične gangrene (odumiranja tkiva), koja može voditi u sepsu.

Moguće je upravo i gore navedeno da se dogodilo kod Vašeg ljubimca. Stoga, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će po pregledu ljubimca utvrditi njegovo zdravstveno stanje te mu, po potrebi, odrediti prikladnu skrb. Također, isti će biti u mogućnosti odgovoriti Vam na sva pitanja.

Također, možete kontaktirati i kolegicu Maju Lukač, dr.vet.med. (na Veterinarskom fakultet Sveučilišta u Zagrebu ili telefonski na broj 01/2390-410), koja se bavi liječenjem gmazova i educirana je za njih. Kolegica možete nastupile promjene pogledati i, ako je potrebno, odredit će odgovarajuću terapiju, a sve kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr