Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije crvenouhe kornjačice skoro godinu dana. Prije mjesec, dva se trbušni dio oklopa mužjaka počeo ljuštiti i na par mjesta ima kao male rupice, kao da su se oljuštila dva, tri sloja. Isto hranim i mužjaka i ženku, ali se to pojavilo samo kod mužjaka. Je li to neka bolest? Molim vas pomozite mi, ne znam što da radim! Unaprijed hvala! Marija

O: Ljuštenje kože i oklopa u kornjača može biti fiziološka pojava, a može ukazivati i na nedostatak nutritivnih elemenata u prehrani, lošu kvalitetu vode, te na infekcije bakterijske i gljivične etiologije na koži ili unutar organizma.

Izmjenjivanje kože i oklopa je redovita pojava u kornjača, no razlikuje se od ljuštenja kože kod ostalih reptila. Kod ostalih reptila ljuštenje je vidljivije i intezivnije, dok je kod kornjača to gotovo nezamjetno. Rubovi pločica na oklopu se počinju izdizati, te naposljetku otpadnu. No sve pločice ne otpadaju istovremeno. Ispod odignutog dijela često se nakuplja zrak. Ovakva pojava je vidljiva kada je kornjača u vodi, kada se oklop presijava u bakrenu ili bijelu boju.

Nikada nemojte kožu koja se ljušti ili oklop na silu skidati. U tom slučaju često se dešavaju ozljede i defekti tkiva koji predstavljaju idealan medij za razvoj mikroorganizama, a dešava se i da se skine preveliki i preduboki dio, pa koštani i mesni dio direktno komuniciraju s okolinom, što uz krvarenje, često završava i infekcijom.

Neredovito ljuštenje kornjača često je posljedica manjka vitamina E. U tom slučaju, uz poboljšanje uvjeta u terariju (temperature, filtracije, osvijetljenja i prehrane), potrebna je injekciona terapija vitaminima.

Dakle, prije svega obratite pozornost na uvjete u terariju, te ako nisu zadovoljavajući, svakako ih prilagodite potrebama kornjača. Prehrana je također vrlo bitna, a mora obavezno sadržavati pileće, teleće meso, pileće jetrice, ribu itd., uz obavezno dodavanje multivitaminskih pripravaka.

Česte su i kožne infekcije, koje se manifestiraju promjenama na koži u vidu crvenkaste boje (Pseudomonas sp.) ili bjelkasto-sluzavih promjena. Po primarnoj bakterijskoj infekciji često slijedi i sekundarna gljivična infekcija, zbog pada imuniteta ili dugotrajne antibiotske terapije. Gljivične infekcije osim sekundarno, mogu biti i primaran uzrok promjena na koži, koje se sekundarno kompliciraju bakterijama. Ne treba isključiti niti mehaničke ozljede oklopa, koje se manifestiraju pored ostalih i simptomima koje navodite, a također mogu završiti infekcijama.

Svakako Vam preporučam da svoju kornjaču odvedete veterinaru, kako bi se uvrdio točan uzrok promjena na oklopu kod Vaše ljubimice, te se na vrijeme započelo s terapijom ukoliko ona bude potrebna.