Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me u kojem Pet centru se može kupiti kućni macaklin? Koja mu je otprilike cijena te koje uvjete i opremu treba imati? Hvala. Tea

O: Macaklin je gušter koji ima adhezivne dlačice na nogama što mu omogućuje penjanje po glatkim površinama. Rasprostranjeni su po cijelom svijetu pa tako i kod nas. Postoje dvije vrste macaklina: Kućni macaklin (Hemidactylus turcicus) - noćna životinja, ružičaste boje ili boje mesa, prekrivena krljuštima, koje podsjećaju na bradavice. To je posve bezopasna životinjica, vrlo korisna, jer se hrani komarcima, paucima i drugim insektima.

Najčešće boravi u zgradama, kućama, pukotinama stijena i dr.

Zidni macaklin (Tarentola maurltanica), koji je veći od kućnog macaklina. Gornji dio tijela je sive, smeđe ili crne boje. Također je noćna životinja, a najčešće se nalazi po starim zidovima i kućama i u nas nije tako čest kao kućni macaklin.

Macaklin je zaštićena životinjska vrsta u Republici Hrvatskoj i svaka nezakonita radnja na njima, ozlijeđivanje, proganjanje, hvatanje i držanje podliježe novčanoj kazni, koja je propisana pravilnikom o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, na temelju članka 44. Zakona o zaštiti prirode (Narodne novine br. 30/94 i 72/94).

U našoj ponudi do nedavno smo imali Leopard gekon - Eublepharis macularius (obitava na području Irana, Afganistana, Pakistana i Indije), Madagaskarski gekon - Phelsuma madagascariensis (sa područja Madagaskara), Tokay gekon - Gekko gecko (obitava u gustim šumama Indije i južne Azije), Gekon mamoratus - Christinus mamoratus (sa područja Australije).

Svi macaklini su noćne životinje i u zavisnosti od vrste treba im osigurati odgovarajuće uvjete. Terarij treba urediti na način da najviše odgovara prirodnom staništu pojedine vrste.

Obavezan je grijač koji će postizati odgovarajuću temperaturu, koja se u prosjeku kreće od 27 - 32°C dnevna i oko 22°C u periodu noći.

Vlažnost u terariju treba osigurati ili ugradnjom fogera ili fontanice koji će osiguravati trajni izvor vlage.

Naravno, ne smijemo izostaviti rasvjetu koja imitira dnevni i noćni spektar svjetla (posebnu pažnju treba posvetiti noćnim lampama jer su macaklini noćne životinje). Svi se hrane kukcima i crvima.

Cijene se kreću od 400,00 -1.300,00 kuna plus oprema.

Zbog promjena zakona o držanju životinja u zatočeništvu i potrebe ishodovanja posebnih dozvola za uvoz pojedinih vrsta momentalno u ponudi nemamo macakline, ali naš dobavljač radi na tome da osigura sve potrebne uvjete za dozvolu uvoza pa se nadamo da bi ih uskoro mogli imati u našoj ponudi.

.