Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kornjaču već 6 godina i do sada sam je hranila uglavnom salamom i ponekad mesom; račiće ne jede od druge godine. Međutim, oklop joj je omekšao, strah me da sam kasno počela reagirati. Stavljam joj AD kapi u vodu (10 kapi dnevno, ali tek dva dana). Hoće li to početi djelovati i kada? Osim toga, primijetila sam da joj se glava trese kada je diže iz vode. Ponekad imam osjećaj kao da joj je nešto zapelo u grlu ili se guši, takve pokrete pravi s vratom. Od hrane ne želi jesti nikakvo voće ni povrće. Koje vitamine da joj dajem i kako? Također, jedna ljuska na stomaku joj je crvenkaste boje. Držim je u malo večem akvariju ali bez filtera i svjetlosti, osim dnevne.

Temperatura joj je sobna. Molim Vas, kako da joj pomognem, te koliko su alarmantni ovi simptomi treskanja glavom i nogom, kao i omekšavanje oklopa? Može li se to izliječiti?
Unaprijed hvala, Elma

O: Problemi s oklopom u kornjača manifestiraju se najčešće mekšanjem.

Mekani oklop, kao i večina bolesti u kornjača, najčešće je usko vezano uz nepravilnu prehranu i držanje. Manjak kalcija i vitamina D u hrani dovode do ovakvog problema. Oklop gubi na svojoj čvrstoći, a nakon nekog vremena može toliko izgubiti na čvrstoči da podsjeća na gumu.

Prehrana, osim gotove hrane u obliku račića i briketa, svakako treba sadržavati bijelo pileće meso, ribu, govedinu i povrće. Kada kalcij iz hrane dospije u probavni trakt, za njegovu pravilnu apsorpciju i odlaganje u kosti potreban je vitamin D. Da bi se potaknula sinteza vitamina D u organizmu svakako biste trebali imati žarulju s UV spektrom koja se postavlja iznad terarija. Ako kornjača nije izložena UV spektru i ako se ne hrani biljnom hranom i mesom dolazi do deficita (manjka) kalcija i vitamina D.

Do problema s oklopom dolazi i ako u prehrani nema kalcija, bez obzira na izloženost UV spektru i količina vitamina D.

Dakle, Vašoj kornjači je svakako potrebno što prije postaviti UV spektar osvjetljenja i to UVA i UVB spektar u terarij, te grijač. Temperatura vode mora iznositi 25 - 26°C, što možete postići samo uz grijač. Dok se kornjačica ne oporavi, savjetujem da se podigne temperatura u terariju na 30°C.

Kada uklonite navedene i eventualne druge nedostatke, kornjačicu treba liječiti. Liječenje treba započeti što prije preparatima kalcija i vitamina D3, stoga se što hitnije javite svome veterinaru. Kada se stanje popravi možete nastaviti preventivno stavljati vitamine u vodu, jednom ili dva puta tjedno.

Pored navedenog, kornjačicu možete hraniti i pilećom jetricom koja je bogata vitaminom D, te ribom, cvrčcima, pužićima i sipinom kosti za ptice koja je odličan izvor kalcija.

Količinu kalcija uvijek možete podizati hranom, no s vitaminom D ne treba pretjerivati, jer višak može dovesti do istih problema kao i manjak.

Salame i slična ljudska hrana nikako nije preporučljiva, budući da zbog svog sastava često dovodi do probavnih smetnji, a ujedno ne pruža kornjačici potrebne nutritivne vrijednosti.

Trzanje nogom i glavom posljedica je stanja koje nazivamo hipokalcemija, a manifestira se i grčevima skeletne muskulature. Takvi grčevi i slabost skeleta i muskulature, pored navedog imaju za posljedicu i probleme s uzimanjem hrane. I trzanje je posljedica sve što sam Vam gore napisala.

Crvenilo na oklopu može biti posljedica infekcije bakterijom Pseudomonas spp, ili posljedica manjka nutrienata u prehrani, što je najvjerojatnije slučaj kod Vaše kornjače. Kod hipokalcemije dolazi do problema s grušanjem krvi, koja se često manifestiraju točkastim krvarenjima, odnosno "crvenilom" po različitim djelovima tijela. Ovakva stanja komplicira i loša kvaliteta vode.

U prethodnim odgovorima mene i mojih kolega, kao i u rubrici "Moj ljubimac" na našim web stranicama nalazi se puno informacija o njezi i prehrani kornjača, pa Vas svakako pozivam da proučite sve dostupne informacije kako biste svojoj kornjačici osigurali primjerene uvjete i zdrav život.