Povratak

Meso u prehrani bradate agame

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Koje meso (piletina, teletina, kunić...) i u kojem stanju (svježe, kuhano...) je najbolje davati bradatim agamama? Naravno kada nemamo živu hranu... Hrvoje

O: Bradatih agama ima više vrsta, a kada se govori o njima najčešće se misli na najpopularniju vrstu Pogona vitticeps, koja potječe iz kontinentalnog dijela južne Australije. Ona je omnivor, što u prijevodu znači da je svejed, međutim uglavnom preferira mesnu ishranu odnosno kukce. Najbolje je ponuditi široki izbor prehrane, od cvrčaka, crva brašnara, različitih žohara... Uz prehranu se preporuča dodati dodati 2 - 3 puta tjedno mineralno vitaminske preparate koji su obično u prahu te se njime napraše kukci prije nego se ponude gušteru za hranu.

Količina i vrsta prehrane će ovisiti o starosti guštera. Mlade do otprilike 4 mjeseca starosti uglavnom hranimo kukcima koji čine većinu njihove prehrane, ponekad se može ponuditi svježe povrće i voće. Nakon četiri mjeseca starosti možemo uz kukce ponuditi i sirovo meso jedanput tjedno (najčešće se spominje piletina, međutim treba biti oprezan i meso kupovati od provjerenih proizvođača zbog opasnosti od salmonele). Odrasla jedinka se hrani kukcima svaki ili svaki drugi dan te sirovim mesom i povrćem svaki drugi dan. Isto tako im se može ponekad ponudi i pinki miš koji mora biti dovoljno mali da ga agama može progutati.

Nešto više o prehrani bradatih agama možete pročitati u prethodno objavljenim odgovorima mojih kolega:

Pravilna prehrana bradate agame | Promjena izgleda i ponašanja agame i sumnja na bolest

Pravilna prehrana bradate agame / Brumacija (poluhibernacija)

Prehrana agame

Agama

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr