Povratak

Mlade čančare - smještaj, prehrana i izostanak apetita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Izlegle su mi se 3 male čančare i već tri dana ništa ne jedu. Treba li njima neka posebna hrana?
Josip

O: Pri držanju ovih kornjača bitno je imati na umu da im treba puno sunca, prostora i kvalitetne zelene hrane.

Mlade čančare svakako bi bilo najbolje smjestiti u prethodno pripremljen terarij. Obavezno je osvijetljenje UV  spektrom, kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3, odgovornog za resorpciju i metabolizam kalcija u oklop i druge koštane strukture. Pošto ne žive u prirodi i nisu izložene sunčevom svijetlu, ovakvo osvijetljenje će biti neophodno kako bi kornjače imale čvrst oklop.

U terarij treba smjestiti i posudu ili bazenčić s vodom, koji nije predubok, da se kornjače ne bi utopile. Možete staviti i kamene ploče (da bi mogle trošiti nokte) ili komad drveta te nekakav zaklon gdje bi se mogle skrivati.

Jedna strana terarija bi trebala imati pored UV neonke i lampu koja će zagrijavati terarij na 35 °C, a druga strana bi bila hladnija i vlažnija, koju bi koristile za spavanje.

Izostanak apetita je moguć zbog nepovoljne temperature držanja, odnosno niske temperature.

Savjetujem Vam da se držite prehrane bazirane na hrani biljnog podrijetla jer  su  čančare biljojedi.  Možete davati povrće i gotovu tvorničku hranu za kopnene kornjače. Hranite ih mješavinom trave i djeteline s dodatkom lišća i cvjetovima maslačka, trputca, vinove loze, duda i ružinog lišća. U zatočeništvu za  hranu im ponudite zelenu salatu (endiviju), rajčicu, crveni radič, rikolu, matovilac, sijeno, koprive. Ne prečesto im ponudite mango, dinju i lubenicu. Ne smiju jesti špinat, zelje i kelj.

Od dodataka prehrani mladim životinjama i  treba dodavati prah čistog kalcijevog karbonata svaki dan, a odraslima svaki treći dan.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr