Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Razmišljam o kupnji tarantule ili mliječne zmije. O tarantulama znam dosta toga s interneta, dok o zmijama nisam našao mnogo informacija pa bih Vas zamolio da mi odgovorite na nekoliko pitanja: čime se hrane? Koliki terarij mora biti? Kako urediti terarij i kolika mora biti temperatura? Imate li ih u ponudi i koliko koštaju? Hvala. Ivan

O: Mliječnih zmija postoji nekoliko podvrsta, a najpopularnija je Lampropeltis triangulum sinaloae. Unutar vrste, a s obzirom na podvrstu moguće su varijacije u dužini tijela, pa tako postoje jedinke od 55 pa i do 200 centimetara duljine.

Ova zmija pripada kraljevskim zmijama. Prosječna duljina mliječne zmije je oko 125 centimetara. Ove zmije krasi prekrasna kombinacija boja, crvene, crne i žute boje. Vrlo je slična otrovnoj koraljnoj zmiji, no s obzirom na raspored navedenih boja, iskusan stručnjak može sa sigurnošću utvrditi o kojoj se vrsti zmije radi. Mliječna zmija obitava na području Meksika i Čiuvave, a u prirodi se hrani manjim gušterima, žabama,zmijama te malim sisavcima. U zatočeništvu se hrani malim pinki miševima, a kasnije kada poraste i odraslim manjim miševima. Nikada nemojte zmiju hraniti miševima ne kontroliranog podrijetla, jer postoji potencijalna opasnost od unosa parazita u probavni trakt. Mliječna zmija se smatra odraslom u dobi od dvije godine.

Terarij mora biti veličine 80 - 120 litara, s okovanim otvorom na staklu, kako zmija ne bi uspijela izaći vani.

Ova vrsta zmije je jako tajanstvena pa se vole i skrivati na različitim mjestima u terariju kao što su duplje drveća i stijena itd. Stoga svakako smjestite u terarij dekor od prirodnog materjala i umjetnog kako bi se Vaša zmija osjećala što sigurnije.

Dnevna Temperatura u terariju mora iznositi od 25 - 28°C, a noćna temperatura mora biti niža od 18 - 22°C. Temperatura je vrlo bitna kako bi se nesmetano odvijala probava, funkcije imunološkog sustava te metabolički procesi. Na središnjem dijelu terarija temperatura može iznositi i 30 - 32°C. Zmija će si sama birati mjesto koje joj najviše odgovara s obzirom na temperaturu. Optimalnu temperaturu postižemo specijalnim grijačima ili grijačim lampama, uz koje je obavezno u terarij smjestiti termometar kako bi imali točan uvid u temperaturu u terariju. Niske temperature utječu nepovoljno na probavne procese, a visoke vrlo brzo dovode do dehidracije.

Mliječne zmije su zmije koje izlaze i najaktivnije su u sumraku, stoga ne vole jako svijetlo pa u terariju nije potrebna specijalna rasvjeta. Iznimno možete koristiti lampe crvenog ili plavog osvijetljenja ili lampe sa full UV spektrom koje navečer treba isključiti.

Supstrat, odnosno podlogu u terariju koristite uvijek one koje su specijalno namjenjene za zmije i to one u koje se zmije mogu zakopavati, što mliječne zmije izrazito vole. Obratite pozornost i na sastav supstrata te nikako ne koristite cedrov supstrat koji je izarzito iritirajući za sluznice. U terarij je potrebno smjestiti i posudu sa svježom vodom, koja služi za piće i kupanje, a osobito u fazi presvlačenja. Voda u posudi će i održavati vlagu u terariju, koja mora iznositi oko 50%, uz obavezno kontroliranje higrometrom.