Povratak

Mogu li kornjače prezimiti na otvorenom? / Hibernacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 3 kornjače (2 u dobi od godinu i 8 mj., a 1 u dobi od godinu i 2 mj.). Do svibnja ove godine sam ih držala u adekvatnom terariju u kući, te sam ih onda premjestila van, u umjetno jezero. Smijem li kornjače ostaviti na otvorenom tijekom zime ili ih moram premjestiti natrag u kuću? Unaprijed hvala, Elizabeta

O: Kornjače su gmazovi i nemaju stalnu temperaturu tijela (hladnokrvne životinje), odnosno, ona ovisi o temperaturi njihove okoline. Kako je optimalna temperatura za držanje kornjača oko 25-26°C, one na nižim temperaturama usporavaju metabolizam.

Dakle, u uvjetima nižih temperatura metabolizam kornjača se smanji (smanji se potrošnja energije u organizmu), zbog niže temperature prestaju jesti, a podložnije su i oboljenjima.

Hibernacija predstavlja složeni biološki proces. Za nju je potrebno osigurati određene uvjete, kao što su optimalna temperatura (2 - 10 stupnjeva, idealna je 5°C). Sama životinja mora biti zdrava i uhranjena. U probavnom traktu kornjače koja se sprema na hibernaciju ne smije biti neprobavljene hrane, odnosno, ovisno o veličini životinje i o njenom metabolizmu post prije uvođenja u hibernaciju bi se trebao kretati između 2 - 4 tjedna (osigurati pražnjenje organizma).
 
Za vrijeme hibernacije, kornjače bi se trebale često kontrolirati, a sama hibernacija, ovisno o starosti kornjača, ne bi smjela biti duža od 8 - 10 tjedana (male životinje), odnosno 12 - 14 tjedana (velike životinje).
 
Kornjače u zatočeništvu ne hiberniraju jer su im konstantni i nepromijenjeni uvjeti života u akvaterariju.
 
Kako uzgajivači navode,  za Trachemys scripta elegans (crvenouha kornjača) nije preporučljivo da hiberniraju vani.
 
Savjetujem Vam da još jednom dobro razmislite možete li osigurati dovoljno dobre uvjete za ispravnu hibernaciju svojih ljubimaca, odnosno, ako u prije navedeno niste sigurni savjetujem Vam da ih, za njihovu i Vašu sigurnost, ipak premjestite u kuću.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr