Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imao sam crvene bubice u terariju od leopard gekona (nisam ga jos dobio), bio sam kod veterinara i on mi je dao Neguvon i rekao kako da doziram. S otopinom sam tretireo terarij i kamenje, koje sam prije toga iskuhao. Veterinar mi je rekao da s otopinom mogu tretirati i guštera. Dobio sam informaciju da je Neguvon bojni otrov i jak neurotoksin, a da gekoni imaju tanak epiderm i da im je štetan? Molim  Vas da mi date savjet što da radim.
Puno hvala.

O: Neguvon je antiparazitik kojeg proizvodi Bayer, a dolazi u obliku praha.

Jedan gram praška sadržava 970 mg metrifonata (triklorfon - organofosforni spoj) i silicijev dioksid. Metrifonat u parazitima ireverzibilno koči aktivnost acetilkolinesteraze. Na kolinergični, receptorima središnjeg i perifernog živčanog sustava parazita nakuplja se acetilkolin i nastupa njihova ekscitacija.

Preparat je indiciran za vanjsko suzbijanje ličinaka u migraciji i onih u koži. Kod peroralne primjene suzbija želučano - crijevne oblike i končane nematode. Neguvon se ne smije upotrebljavati u vrlo slabih kahetičnih životinja i bolesnih jedinki. Nije poželjno liječiti životinje koje pate od začepa i proljeva te onih koje boluju od zaraznih bolesti i životinjama pred kraj graviditeta.

Prekomjerna doza može uzrokovati otrovanje metrifonatom. Životinje u lakšim slučajevima intoksikacije pojačano sline, mišići im podrhtavaju, očituju nemir i imaju proširene zjenice. Treba izbjegavati izravni dodir Neguvona sa kožom. Deset dana prije i poslije upotrebe Neguvona ne savjetuje se životinji davati sredstva koja također koče aktivnost acetilkolinesteraze.

Neguvon je pripravak koji je registriran za eksternu i oralnu primjenu u konja, goveda, ovaca, koza, svinja i peradi. Dakle nije registriran za primjenu u gmazova, no kako na tržištu nema niti jedan sličan registriran preparat, osim onih na biljnoj bazi, ovaj preparat se svakodnevno koristi u praksi, za primjenu u gmazova.

No, moram napomenuti da je navedeni preparat izrazito toksičan za gekone i macakline te Vam savjetujem da što prije prekinete uporabu istoga. Ukoiko je doslo do trovanja, životinji treba što prije aplicirati anti-dot.