Povratak

Nemirne kornjače se naguravaju i udaraju u staklo nastambe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam dvije kopnene kornjače čančare, jedna je stara skoro 5 godina, a druga 3,5 godine. Ponekad znaju biti malo nemirne, tj. naguravaju se, udaraju u staklo od terarija i slično, ali takvo njihovo ponašanje obično ne traje predugo, tj. traje dva do tri dana. Međutim sada trenutno su pri istom takvom ponašanju, koje traje već više od tjedan dana i uz to i slabo jedu pa me takvo njihovo stanje pomalo zabrinjava. Nekih drugih promjena stanja osim gore navedenih nema, stolica im je uredna i normalna, hrana koju dobivaju je uglavnom domaća iz vrta jer živim na selu i imam sve svoje povrće i voće koje one jedu, najviše me zabrinjava to njihovo nemirno stanje. Terarij je suh i uredan i temperatura je odgovarajuća, naime uvjeti su kao i uvijek do sada, za lijepog vremena iznesem ih van u vrt i travu gdje slobodno šeću. Htjela bih im pomoći,ali ne znam kako pa Vas molim da mi pomognete pronaći razlog tom njihovom nemirnom stanju. S poštovanjem, Nevena

O: Niste napomenuli kojeg su spola kornjače. Naime, moguće je da se radi o dva mužjaka koje se i u prirodi znaju naguravati i biti agresivni jedni prema drugima. Također je u zadnjih par dana i temperatura dosta pala pa to što manje jedu je moguće i radi promjene temperature okoliša pošto im metabolizam ovisi isključivo o vanjskoj temperaturi.

Predlažem i da provjerite je li nastamba adekvatne veličine. Ona mora biti minimalno pet puta dužine oklopa i tri puta širine oklopa kornjače pomnoženo s brojem kornjača u nastambi. Treba im omogućiti prostor u kojem će imati sjenoviti dio  i "sunčani" dio sa UV lampom. U topliji dio nastambe treba postaviti žarulju za sunčanje, da temperatura ispod nje bude 25-28°C, dok bi u hladnijem dijelu temperatura trebala biti 22-25°C.

Dakle, ovakvo ponašanje je vjerojatno izraženo radi istih spolova ili radi neadekvatnog ambijenta zbog kojeg kornjače stalno pokušavaju izaći van. Držanje u nastambi, bilo terariju (čančare) ili akvaterariju (vodene kornjače) nije nešto što je kornjačama prirodno (u prirodi imaju širok teren obitavanja) te radi toga većinu vremena lupaju o staklo.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr