Povratak

Neobično ponašanje kornjača - penjanje i međusobno "naskakivanje"

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 9 godina i za kućne ljubimce imam tri vodene kornjače. U posljednje vrijeme, stalno se penju jedna na drugu pa ne znam da li je to uobičajeno?
Pozdrav, Lana

O: Kornjače nemaju razvijen vid, ali osjete vibracije kad dolazite pa vjerojatno misle da ćete im dati hranu i zbog toga se možda penju kako bi Vam se približile. Smatra se da kornjače već s mjesec dana prepoznaju svog vlasnika. Mlade kornjače hrane se hranom životinjskog porijekla, a kako postaju starije, tako i bilje zauzima veći dio njihove prehrane.

Kornjače djeluju nespretno, ali dobri su penjači i za zdrav život potrebno im je osigurati suhi prostor u akvariju. Možda je prostor za odmor premali za njih tri pa se zato pokušavaju popeti jedna preko druge.

Kopno je važno jer kornjače veliki dio vremena provode sunčajući se na svjetlu.

Kamenje koje je plosnato, dobra je podloga koja "glumi" obalu, kao i glinene posude za cvijeće, samo uz važnu napomenu da sve ono što stavljate u akvaterarij mora biti sterilno i čisto. To ćete postići tako da nove stvari, poput kamenja i ostalog navedenog, prokuhate i tako oslobodite gljivica, bakterija i algi.

Treći mogući razlog opisanog ponašanja Vaših kornjača može biti parenje. Spolna zrelost ovisi o dobi (oko 2 godine) i uvjetima držana i prehrani, a odvija se između ožujka i srpnja. Parenju predhodi udvaranje, mužjak pandžama "treperi" ispred očiju ženke, okrenuti licem u lice i pliva unatraške. Nakon udvaranja, mužjak ostaje na dnu 48 sati. O uvjetima za uspješno razmnožavanje pisala je kolegica Vlatka Erman, dr. vet. med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr