Povratak

Neobično ponašanje kornjače kao reakcija na promjenu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam žutouhu kornjaču staru dvije godine. Ima odlične uvjete u akvariju: lampa, grijač, kamen, filter. Hranim ju sirovom piletinom, ribom. Prije je htjela i teletinu, junetinu, ali u zadnje vrijeme samo pomiriši i taj joj se okus više ne sviđa. U te dvije godine, koliko je kod mene, narasla je deset puta veća i teška je 1 kg. Ima odličan apetit, tako da se više puta zna i prejesti pa zna i povratiti, ali se brzo vrati u svoju normalu. Nema mjere u jelu. Ja ju strašno volim pa joj stalno nešto nudim. U zadnjih par dana pliva po cijelu noć i to dosta agresivno, ne znam što to znači? Inače je prije spavala normalno cijelu noć. Po danu se ponaša normalno. Jedno vrijeme samo je jela piletinu, a sada ju više neće, sada želi samo ribu.

Da li mi možete odgovoriti što znači to agresivno plivanje? Prije godinu dana imala je isto takav period, koji je trajao dva-tri dana. Kornjača ima bistre oči, dobar oklop i izgleda sasvim zdravo.
U nadi skorog odgovora, srdačno vas pozdravljam!
Katarina

O: Uzrok promjene ponašanja Vašeg ljubimca poprilično mi je teško utvrditi. Naime, najčešće se dovodi u vezu s nekom od promjena, na koju se Vaš ljubimac još nije naviknuo. Promjena može biti u akvaterariju ili njegovoj blizini ili je narušena rutina na koju je navikao Vaš ljubimac.

U pravilu, to i prestaje kroz nekoliko dana, odnosno, kada se Vaš ljubimac navikne na novinu.

Također, uputio bih Vas i na određene stranice koje govore o hranidbi i režimu hranjenja kornjača, objavljene ovdje i ovdje.

Savjetujem Vam da svog ljubimca hranite kontrolirano i ne dajete mu previše hrane jer su kornjače poznate po tome da vole uzimati i više hrane nego što im je potrebno. Iz tog razloga, uvijek postoji opasnost od pretilosti ili probavnih smetnji. Također, povećani unos hrane osigurava i višak energije, koji se između ostalog, može manifestirati i kao agresivno plivanje i učestalo premještanje stvari u akvaterariju tijekom noći.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr