Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Držim dvije crvenouhe kornjačice već četiri i pol mjeseca. Jedna od njih je prije mjesec dana prestala otvarati oči te povremeno nožicama prelazi preko tako zatvorenih očiju kao da ju svrbi ili ih pokušava otvoriti. Znate li o čemu se radi i možete li mi reći što da poduzmem?
Unaprijed hvala! Andrej

O: Bolesti očiju u kornjača manifestiraju se otečenim kapcima, žmirkanjem ili potpunom nemogučnošću otvaranja očiju, gnojnim iscjedkom i svrbežom, a nastaju kao posljedica upalnih promjena izazvanim infekcijama.

Najčešće infekcije su: bakterijske, onečišćenom vodom, zbog velike količine klora, nitrita i nitrata i nedostatkom vitamina A, zbog manjkave prehrane te uslijed mehaničkih ozlijeda oka te dehidracije.

Upala očiju ponekad se može nadovezati i na upalu pluća. Kornjače koje imaju problema sa očima pretežno borave na kopnenom dijelu terarija, sunčajući se, imaju smanjen apetit, a ponekad potpuno prestanu jesti.

Svakako Vam savjetujem da obratite pažnju, da li Vaša kornjačica ima sve potrebno u terariju za normalan život. Temperatura vode bi trebala biti najmanje 25 - 26°C, što ćete postići ukoliko imate grijač. Na nižim temperturama vode,0 kornjačicama se usporuje metabolizam, jer im je hladno te prestaju jesti, a podložnije su i oboljenjima. Sada Vam savjetujem da podignete temperaturu vode na 30°C, dok se kornjačica ne oporavi. Osim temeperature važno je osvijetljenje, koje mora imati UV spektar zračenja i to UVA i UVB. Na ovaj način emitiramo sunčevo svijetlo, koje je potrebno da bi se odvijala normalna sinteza vitamina D3 u organizmu, što je moguće samo uz UV zračenje te na taj način omogućila resorpcija kalcija u kosti i oklop. Vrlo brzo zbog nedostatka UV zračenja dolazi do problema s oklopom, odnosno oklop postaje mekan, što često završava uginućem, ukoliko se ne poboljšavaju uvjeti u terariju i ne započne na vrijeme s terapijom.

Kornjače su poznate kao veliki onečiščivači vode te ostaci hrane i izmet , vrlo brzo onečiščiju vodu te dolazi do nakupljanja nitrata i nitrita u vodu. Ove tvari često iritiraju oči u kornjača, te druge dijelove tijela pa je svakako potrebno postaviti adekvatnu filtraciju u terarij, kako bi voda što duže ostala čista. Kod svake promjene vode potrebno je staviti u vodu sredstva za pripremu vode, koja vežu klor i teške metale. Možete koristiti sredstva za pripremu vode za akvarijske ribice, kao što su Dajana Start plus i slični preparati. Prehrana je vrlo bitna. Osim tvorničke briketirane hrane i račića, potrebno je da prehrana sadržava sirovo bijelo pileće meso, mljevenu junetinu i teletinu, ribu, pileće jetrice, salatu, mrkvu itd. Meso je vrlo bitno u prehrani te prehrana koja se bazira samo na tvorničkoj hrani završava zdrastvenim problemima. Ponekad se preoruča dodavanje i sipine kosti za ptice kao izvor kalcija te vitaminskih preparata.

Savjetujem Vam da ukoliko nemate grijač i UV lampu, što prije ih nabavite te ukoliko kornjačica ne jede meso obavezno ga uvedete u prehranu. Kako sam već navela povisite temperaturu vode u terariju na 30°C, prehrana neka bude bogata jetricama i mrkvom, da bi se omogućila dovoljna količina vitamina A. Obavezno dodajte i vitaminske preparate na hranu.

Oči nemojte nikako ispirati kamilicom, jer kamilica omekšava rožnicu te na taj način predstavlja idealan medij za razvoj mikroorganizama. Što prije potražite pomoć veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, kako bi se postavila dijagnoza i započelo s terapijom što prije. Ukoliko je upala očiju posljedica respiratornih infekcija, liječenje se provodi injekcionom aplikacijom antibiotika kroz najmanje 5 dana, a ako se radi o lokaliziranoj infekciji oka, terapija se provodi antibiotskim mastima i kapima lokalno. Prije primjene lijeka oči je potrebno isprati fiziološkom otopinom. Bitno je da kornjačica nakon aplikacije masti ili kapi boravi barem 15 minuta izvan terarija, kako se lijek ne bi isprao u vodi. Bitno je da se ne koriste, ukoliko nisu nužni, preparati koji sadrže kortikosteroide, jer često dovode do oštećenja rožnice, a posljedično i vida.

Nadam se da sam Vam pomogla i da će se Vaša kornjačica što prije oporaviti.