Povratak

Odbijanje hrane, bezvoljnost, stanjen rep i promjene na tijelu leopard gekona / Začep, hepatička lipidoza i ksantomatoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Obraćam vam se u nadi da mi možete pomoći. Naime, radi se o bolesnom Leopard gekonu te ne znam kome bih se i gdje mogla obratit u vezi toga, s obzirom na to da sam iz Varaždina i ovdje se nitko ne bavi tim područjem. Imam ženku Leopard gekona staru oko godinu dana. Otkad je stigla kod mene prije 2 mjeseca, odbija jesti te je vidno smršavila i rep joj se očigledno stanjio otkako je stigla. Oči drži zatvorene većinu vremena te nije često aktivna, koža joj je blijeda i ima ranice po leđima (mužjak ju je prilikom pokušaja parenja izgrizao). Stanje nije bolje niti nakon 3 presvlačenja, a čini mi se da se rane ponovno pojavljuju. Bila je u terariju 90x60x60 cm, s još 3 ženke i mužjakom otprilike iste veličine i starosti, no kod ostalih gekona ne primjećujem znakove bolesti, tako da smatram da su uvjeti u terariju povoljni. Temperatura nije prelazila 30 stupnjeva na hot spotu niti se spuštala ispod 25 stupnjeva preko noći, povremeno bi vlažila terarij da održavam vlagu. Sad sam je odvojila u terarij 50x40x40, pokušavam je prisilno hraniti jogurtom pomiješanim s prahom kalcija i fobasima, no crva uvijek  ispljune van. Svakodnevno je stavljam u toplu vodu te lagano masiram trbuh jer mi se čini da se rane pojavljuju radi dehidracije, a moguć je i zatvor (nisam primjetila je li izbacivala fekalije 

jer je gekona u terariju bilo više). Primjetila sam crnu točku na trbuhu te sitne bijele kuglice koje kod ostalih gustera nisam vidjela. Nešto nalik ovome na slici preuzetoj s interneta koju prilažem. Mogu sa sigurnošću tvrditi da nisu jaja, iako ih je jednom imala, no nisu bila plodna. Nadam se da mi možete pomoći ili me uputiti na nekog tko bi mogao.
Hvala i srdačan pozdrav, Lara

O: Oslabljeni apetit u leopard gekona ima brojne uzroke: prije svega su to uvjeti u terariju poput neadekvatne temperature, zatim stres, invazija parazitima, začep, zaostajanje jaja, dehidracija i dr.

Neki od ovih uzroka mogu se vrlo jednostavno isključiti: uvjeti okoline - usklađivanjem sa preporučenim vrijednostima veličine terarija, smještanjem kvalitetnog termometra i higrometra u terarij, provjerom osvjetljenja i kvalitete supstrata te svakodnevnim osiguravanjem svježe i čiste vode; invazija crijevnim parazitima - sakupljeni feces se može odnijeti na koprološku pretragu. Ipak, ukoliko postoji sumnja na začep ili zaostajanje jaja, potrebna je hitna veterinarska intervencija.

Kako su uvjeti okoline među važnijim uzrocima oboljenja gekona, skrenula bih pozornost na optimalne vrijednosti o čemu je detaljnije pisala kolegica Elena Tijan, dr. vet.med. u svom odgovoru Minimalna veličina terarija za Leopard gekona.

Općenito gubitak apetita ili čak i manjak interesa za pojedinu hranu odnosno izbirljivost nije rijetka pojava u leopard gekona, ali predstavlja zabrinutost za zdravlje životinjice ukoliko se primijeti da njihov rep nije uobičajene veličine, a naročito ako izgubi na tjelesnoj težini u relativno kratko vrijeme i rep se značajnije stanji.

Promjene koje ste uočili na gušteru mogu upućivati na začep koji nije rijetka pojava, a nastaje uslijed nekoliko problema: ukoliko životinjica pojede preveliki zalogaj, uslijed invazije crijevnim parazitima, uslijed jedenja pješčane podloge (zbog nedostatka kalcija u prehrani ili slučajno prilikom hranjenja) ili pak uslijed preniske temperature u terariju što smanjuje mogućnost probave hrane.

Sljedeće, do uočenih promjena mogu dovesti i jetrene bolesti, prije svega bolest masne jetre ili hepatička lipidoza kada se uočava nakupljanje masti u jetrenim stanicama. Najčešće nastaje sekundarno pretilosti, a simptomi koji prate ovo oboljenje su najčešće depresija i inaktivnost te odbijanje hrane. Hepatička lipidoza ponekad je indicirana i stresom.

Ksantomatoza je još jedna od bolesti koja se može javiti u gekona a predstavlja nakupljanje masnoća ili kolesterola u trbušnoj šupljini i unutrašnjim organima, a tada se na trbušnom dijelu tijela mogu uočiti svijetlije sjene. Najvjerojatniji joj je uzrok prehrana bogata masnoćama kao i pretilost. Simptomi koji prate ovo oboljenje su gubitak apetita i posljedično tjelesne težine (kao i stanjivanje repa), ali je trbušni dio ipak povećanog obujma.

S obzirom na kompleksnost problema, ali i očito značajno narušeno zdravlje Vaše gekonice, preporučam Vam da se što prije javite kolegici Maji Lukač, dr.vet.med., koja se bavi liječenjem gmazova, na Veterinarskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, na tel. 01/ 2390-410.

Do odlaska na specijalistički pregled, preporučila bih Vam da gekonicu ipak ne hranite na silu jer se obično to i ne preporučuje sve dok se ne utvrdi uzrok odbijanja hrane, a sve kako se stanje ne bi pogoršalo. Isto tako, prilikom davanja tekuće hrane treba pripaziti da hrana ne dođe u nosnice jer postoji veliki rizik ili obstrukcije nosnih prohoda ili izazivanja još većeg stresa, a također većinom se ne preporučuje davanje samo jogurta s obzirom na to da gekoni nemaju enzim laktazu i stoga ga ne mogu probaviti. U pravilu bi bolje rješenje bilo usitniti insekte i/ili crviće uz vrlo malu količinu jogurta ili čak ponuditi neku od medicinskih visokoenergetskih hrana u konzervi: Hills a/d, Royal Canin Recovery, Eukanuba High Calorie ili Purina Convalescence. Navedene se hrane mogu i razrijediti običnom toplom vodom do mjere da sadržaj nesmetano može prolaziti brizgalicom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr