Povratak

Oklop u kornjača / Ljuštenje kože i oklopa / Kožne infekcije i ozljede u kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Riječ je o kornjači staroj 6.5 godina, vjerojatno ženskoj, žutouhoj. Naime, u zadnjih dva tjedna počinje imati raznih mjesta na oklopu gdje kao da joj se oklop miče, vidi se meso. U nemogućnosti sam trenutno ići veterinaru pa se nadam da ćete mi na temelju slika moći reći bar otprilike o čemu se radi. Inače, kako je to počelo uglavnom više ne ide u vodu. Hvala Vam unaprijed na odgovoru.
Srdačan pozdrav, Matea

O: Oklop se u kornjača sastoji od dva dijela: karapaksa - koji pokriva leđni dio životinje, i plastrona - koji štiti trbušni dio. Karapaks i plastron s obje su strane povezani koštanim nastavcima na plastronu, dok su sprijeda i straga nepovezani, praveći otvore za udove, glavu i rep životinje. Oklop nastaje međusobnim srastanjem pedesetak posebnih kostiju. Na karapaks su srasli kralješnica i rebra, što osigurava dodatnu čvrstoću. Čvrstoći pridonose i ljuske, koje s vanjskih strana oblažu i karapaks i plastron. Ljuske su izrasline gornjeg sloja kože (epiderma), a po sastavu su vrlo slične ljudskim noktima.

Kod kornjača koje obitavaju u vodi dolazi do sezonskog ljuštenja pločica, tj. nove pločice zamjenjuju stare. Izmjenjivanje kože i oklopa je redovita pojava, no razlikuje se od ljuštenja kože kod ostalih reptila. Kod ostalih reptila ljuštenje je vidljivije i intenzivnije, dok je kod kornjača to gotovo nezamjetno. Rubovi pločica na oklopu se počinju izdizati, te naposljetku otpadnu. Izmjena pločica se odvija postepeno. Ispod odignutog dijela često se nakuplja zrak. Ovakva pojava je vidljiva kada je kornjača u vodi, kada se oklop presijava u bakrenu ili bijelu boju.

Ljuštenje kože i oklopa u kornjača može ukazivati i na nedostatak nutritivnih elemenata u prehrani, lošu kvalitetu vode (greške u držanju kornjača), te na infekcije bakterijske i gljivične etiologije na koži ili unutar organizma, mehaničke ozljede,...

Kožne infekcije predstavljaju česte promjene kod kornjača. One se manifestiraju promjenama na koži u vidu crvenkaste boje (Pseudomonas sp.) ili bjelkasto-sluzavih promjena. Po primarnoj bakterijskoj infekciji često slijedi i sekundarna gljivična infekcija, zbog pada imuniteta ili dugotrajne antibiotske terapije. Gljivične infekcije osim sekundarno, mogu biti i primaran uzrok promjena na koži, koje se sekundarno kompliciraju bakterijama. Ne treba isključiti niti mehaničke ozljede oklopa, koje se manifestiraju pored ostalih i simptomima koje navodite, a također mogu završiti infekcijama.

U slučajevima ozljeda kornjača potrebno bi bilo: očistiti mjesto ozljede Betadinom ili 0,75 % chlorhexidinom, te mjesto ostaviti otvoreno da se stvori tzv. krasta ili mjesto prekriti flasterom, zavojem, prije toga prekriti tupferom. To je također potrebno da drugi insekti (npr. ose i muhe) ne izazovu dodatne probleme, da ne polažu jaja u ranu ili ne sišu krv.

Prema poslanim slikama Vašeg ljubimca, poprilično teško mi je odrediti točno što je posrijedi s njim. Naime, moguće je da je uzrok neki od nutritivnih deficita ili grešaka u osiguravanju optimalna uvjeta držanja ljubimca, gljivična ili bakterijska infekcija,... Međutim, bez dodatnih pretraga nije moguće točno odrediti kao i postaviti dijagnozu. U tu svrhu, ipak Vam savjetujem da posjetite veterinara koji će na temelju kliničkog pregleda najbolje procijeniti o kakvoj rani, odnosno oštećenju je riječ, odrediti terapiju i prognozu, odnosno u potpunosti odgovoriti na Vaše pitanje. Također, možete se obratiti i kolegici Maji Lukač, dr.vet.med. na adresu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Ambulanta za ukrasne ptice i perad, na broj telefona 01/ 2390- 410.

Za to vrijeme, osigurajte optimalne uvjete držanja ljubimca - temperatura, osvjetljenje, filtracija, prehrana, dodaci vitamina i minerala,... što može bitno potpomoći zdravlju ljubimca kao i skratiti potrebno vrijeme oporavka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr