Povratak

Osjetila kod tarantule

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me koja su osijetila razvijena kod tarantula a koja nisu?
Danijel

O: Osjetila su ishodište saznanja o objektivnom svijetu. Bez njih, životinje bi bile osuđene na nesnalaženje u prostoru i vremenu, a u mnogim slučajevima i na najtragičniji ishod.

Životinje reagiraju i instinktivno, odnosno neposrednim unutarnjim opažanjem koje se javlja, u određenom trenutku, bez sudjelovanja osjetilnih sustava.

Tarantule, s obzirom da pripadaju vrsti pauka koje aktivno love svoj plijen, imaju bolje razvijen osjet vida od onih koje plijen love mrežom.

Osim dobro razvijenog osjeta vida, tarantule dobivaju informacije o svom okolišu zahvaljujući i razvijenim receptorima za vibracije, protok zraka, vlagu i, naravno, hranu. Neki pauci imaju i organe kojima proizvode zvuk, a oglašavanje velikog pauka ptičara može čuti i čovjek.

Za razliku od kukaca, oni nemaju ticala (antene) no osjet dodira (taktilni osjet) također im je dobro razvijen. Bočno, duž grudne regije, nalaze se 4 para nogu na kojima pauci, pa tako i tarantule, nose različite skupine specijaliziranih dlacica i bodlji, a najduže od njih su osjetne, odnosno taktilne dlačice (trihobotrihije) kojima pauci osjećaju vibracije mreže odnosno tla.

Osim toga, pauci posjeduju i organe osjeta mirisa koji se mogu primijetiti kao pukotinasti otvori na nogama ili nekim drugim dijelovima tijela. Mužjaci su posebno osjetljivi na miris ženke.

Organi osjeta okusa, nalaze im se u ždrijelu i njima biraju hranu - što znači da ako im se na jelovniku nade hrana koja im ne odgovara, neće je ni pojesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr