Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije mlade crvenouhe kornjače u staklenom akvaterariju 80x40x40 cm, do pola ispunjenim vodom sa suhom terasom 40x20 cm. Rasvjeta je do sada bila samo obična reflektorka uperena u mjesto za sunčanje, a od danas sam nabavio i Sera terra UV special neonku (60cm, 18w, 30% UVA, 4% UVB). Ono sto me zbunjuje je sljedeće: koliko vremena dnevno ova neonka treba raditi? Ova obična lampa je do sada radila imitirajući neki prirodni ciklus dan/noć (pošto je akvaterarij u prostoriji bez dnevne svjetlosti). Treba li i neonka biti uključena isto toliko vremena? Na http://www.sera.de/index.php?id=223&L=1 sam našao zbunjujuću informaciju da je neonku potrebno uključivati 2 x tjedno po 5 min (?).

No na večini drugih mjesta spominje se da i ove UV neonke također trebaju radti imitirajući prirodni noć/dan ciklus, tj. u intervalima od ~12h. Pomagajte pošto sam potpuno zbunjen.
Veliko hvala unaprijed, Milan

O: Svjetlost je od najbitnijih faktora u životu svih živih bića, pa tako i kornjača. Svjetlost ima veliku ulogu u svim fiziološkim procesima, naročito za vrijeme rasta, kada je vrlo važna za pravilan razvoj skeleta, odnosno oklopa.

Reptili imaju tetrakromatski vid, odnosno na mrežnici imaju četiri različite vrste fotoreceptorskih stanica, koje su u stvari receptori za četiri različite valne dužine svjetlosti, koje utječu na razmnožavanje i ishranu.

Kornjačama u zatočeništvu treba omogučiti emitiranje sunčevog svjetla specijalnim lampama s UVA i UVB spektrom zračenja. Pri kupnji treba voditi računa da su to lampe za reptile, jer sve lampe nisu iste, niti im odgovaraju. Spektar UV zračenja je potreban kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, odgovornog za transport i resorpciju kalcija u oklop i ostele skeletne strukture. Ovaj vitamin nalazi se u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, ali u količini koja nije dovoljna, pa je stoga UV osvjetljenje neophodno.

UVA dio spektra stimulira apetit u reptila, te nagon za razmnožavanjem. Raspon UVA dijela spektra iznosi 320-400 nm i 30-33%. Raspon UVB ultraljubičaste svjetlosti iznosi 290-320 nm i iznosi oko 5 %. Visina na koju se lampa postavlja ne bi smjela biti viša od 30-40 cm, a treba ih zamijeniti nakon šest mjeseci. Lampe je najbolje smjestiti u unutrašnjost terarija, jer ako su iznad stakla, nemaju efekta zbog redukcije svjetla i apsorbcije stakla.

Treba voditi računa o ciklusima dan / noć, pa bi kornjače trebale imati svjetlo oko 12 sati dnevno.