Povratak

Parenje bradate agame

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: 20-oga mi se ženka bradate agame uspješno parila pa me zanima kada da očekujem, barem okvirno, kada će jaja izbaciti... Gledao sam po mnogim forumima i svatko ima svoju teoriju kada, koja temperatura mora biti u inkubatoru, pa jedino vama mogu vjerovati da male agame uspješno dođu na svijet, jer zbog posla ne mogu stalno biti uz nju, pa samo okvirno da znam kada će izbaciti. Sada je prošlo devet dana od parenja i samo kolika temp. mora biti u inkubatoru. Napravio sam improvizirani inkubator te je temperatura 31.7C Mislim da je to previše. Ženku redovno hranim i dajem kalcij i d vitamin. Ukoliko nešto griješim, molim vas upozorite me. Unaprijed vam hvala!
Tibor

O: Općenito, bradate agame oviparne su životinje. Iako su spolno zrele sa oko godinu dana starosti, ne dosežu pogodnu fizičku spremnost za parenje do oko 18 mjeseci starosti. Prije parenja preporuka je da je životinjica dobre kondicije i odličnog zdravstvenog stanja.

Ovo je važno iz razloga što za one jedinke koje imaju manju tjelesnu masu ili su lošijeg  zdravlja, parenje, odnosno lijeganje jaja, može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, komplikacije prilikom samog lijeganja jaja kao i razvijanje avitalnih potomaka.

Bradate agame nisu pezahtjevne za parenje. Potrebno im je osigurati dovoljno prostora, kvalitetne uvjete držanja, hranidbe te ih ne uznemiravati. Ženke koje borave zajedno sa mužjakom imaju i po nekoliko legala godišnje.

Nakon parenja potrebno je ženki osigurati povoljno mjesto za lijeganje jaja. Lijeganje nastupa u prosjeku od 4 do 6 tjedana od parenja, a razlog leži u činjenici kako razvoj jaja u utrobi ženke teče različito vezano uz uvjete okoline kao i individualni metabolizam. Da ženka nosi jaja ukazujue nekoliko simptoma: naglo povećanje tjelesne težine (obično oko 2 tjedna od parenja), povećan apetit, plašljivost te mogućnost palpiranja jaja (jaja se mogu osjetiti dodirom na abdomenu što je potrebno činiti iznimno oprezno).

Neposredno pred lijeganje jaja uočava se slijedeće: stalno kopanje i smanjenje apetita. U prosjeku bradate agame liježu od 16 do 24 jaja u leglu kada je potrebno posebno voditi računa o kvalitetnoj i energetski bogatoj prehrani kako bi se ženki nadoknadila energija tijekom kopanja kao i spriječilo korištenje kalcija iz vlastitih zaliha dodavanjem suplemenata.

Svakako bi bilo uputno da pratite ženku tijekom lijeganja jaja kako bi mogli vidjeti da li će sve proteći u redu. Naime, nije rijetka pojava zaostajanja jaja koje može dovesti do paralize pa čak i uginuća. Najčešćim uzrokom smatra se nedostatna ishrana i loši uvjeti okoline a stanje prati gubitak apetita, letargija i inaktivnost. Ovakvo stanje zahtijeva hitnu intervenciju u veterinarskoj ambulanti a ujedno i diferencijaciju od infekcije ili bubrežnih oboljenja.

Nako što ženka iskopa rupu, obično joj je dostatno 30-tak minuta da izliježe jaja. Nakon lijeganja, ženka zakopa jaja. Preporučljivo je jaja pažljivo otkopati i smjestiti u ranije pripremljeni inkubator. U inkubatoru je potrebno osigurati temperaturu od 29°C, a jaja napola zakopati u mekani substrat natopljen vodom. Najpogodnije je jaja smjestiti na isti položaj kao i kad su bila izliježena. Jaja je potrebno svakodnevno pregledavati i pratiti što se sa njima zbiva kako bi se pravovremeno moglo reagirati na pojavu prekomjernog sušenja dodavanjem vode. Inkubacija u prosjeku traje od oko 60 dana (ali i od 45 do 85 dana). Zanimljivost je da temperatura tijekom inkubacije jaja utječe na spol mladunaca. Naime, viša temperatura skratiti će vrijeme inkubacije i vjerojatnije će se izlijegati mužjaci dok kod niže temperature dulja inkubacija omogućiti će razvitak ženki.

Mladi se liježu od 1 do 3 dana, a najpogodnije je osigurati im temperaturu i vlažnost na koju su navikli u inkubatoru kako bi se spriječilo ljepljenje ljuske na kožu mladunca. Nekoliko dana nakon lijeganja držite ih na višoj temperaturi, a imajte na umu kako već 72 sata nakon lijeganja sposobni su samostalno se hraniti živom hranom.

Svakako se nadam da će sa lijeganjem jaja i izlijeganjem mladunaca biti sve u redu, a za svaki dodatan savjet na raspolaganju smo Vam.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr