Povratak

Parenje leopard gekona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam 2 leopard gekona, mladog mužjaka i odraslu ženku. Razmišljam o nabavi novog terarija i odraslog mužjaka. Tada bih mladog gekona zadržao u terariju u kojemu trenutno držim oba gekona, a mužjaka i ženku bih stavio u novi terarij zbog parenja. Zanima me je li dovoljan terarij za mužjaka i ženku u vrijeme parenja – duljine 90 cm i širine 30 cm. Unaprijed hvala, Bruno


O: Minimalna veličina terarija za jednog gekona trebala bi otprilike biti 60x30x30 cm (50 litara). Za 2 - 3 odrasle jedinke terarij bi trebao biti veliki oko 90x45x45 cm.

 
Važno je samo napomenuti da se ne smije držati zajedno 2 mužjaka nakon što postanu spolno zreli jer su jako teritorijalni pa se nekad zbog prevlasti mogu potući i do smrti.

Što se, pak, tiče parenja, s jednim mužjakom možete slobodno držati i do 2 -3 ženke.

U slučaju da se radi o samo jednoj ženki, onda ju se nakon nekog vremena preporuča odvojiti kako ju pretjerano parenje ne bi iscrpilo.

Također, u to vrijeme potrebno je ženkama dodatno davati kalcij budući da su zbog leženja jaja sklone njegovoj nestašici, što može rezultirati različitim zdravstvenim problemima. U tu svrhu možete koristiti neki od preparata poput MicroCalciuma (JBL) - kalcijevog pudera koji se posipa po hrani (insektima) te ima visoku moć apsorpcije iz probavnog trakta gmazova.
 
Ostale informacije i savjete o držanju, prehrani i razmnožavanju leopard gekona možete pročitati u našoj rubrici Moj ljubimac.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr