Povratak

Parenje vodenih kornjača u zatočeništvu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kornjače (kod vas kupljene) imam oko 8 godina i danas sam u akvariju našla ljusku od jajeta sa nekom sluzi unutra. Kako ga mogu sačuvati sljedeći put kad se to opet dogodi, kako mogu znati da je opet spremna snijeti jaje? Je li je potrebno onda izvaditi i staviti negdje sa zemljom? U biti, mislim da imam dvije ženke, kako mogu skužiti koja je od njih? Unaprijed hvala, Jessica


O: Spolno sazrijevanje kornjača se odvija između 3 - 5 godine života, što ovisi o vrsti, odnosno veličini kornjače. Za spolno sazrijevanje unutar optimalnog i očekivanog vremenskog perioda specifičnog za ovu životinjsku vrstu, ista mora imati određene optimalne uvijete života (grijač, UV spektar osvjetljenja, filtracija vode, prehrana).

Više o osnovnim uvjetima držanja ovih ljubimaca možete saznati u našoj web rubrici Moj ljubimac/ Teraristika/ Vodene kornjačice.

Spol  kornjačica se može odrediti kada one narastu. Tako, ženke su veće od mužjaka, imaju kraće pandže na prednjim nogama, te kraći rep, dok su mužjaci manji, imaju veće pandže na nogama, dulji rep i udubljen plastron.

Period parenja je početkom veljače pa sve do svibnja. Mužjak se udvara ženki na način da je kandžama prednjih nogu mazi po licu i pliva natraške okrenut licem prema licu ženke. Penjanje jedne na drugu može, a i ne mora značiti parenje. Ponekad se na taj način sunčaju.

Nakon udvaranja, mužjak ostaje na dnu do 48 sati. Ženka nosi jaja oko 2 mjeseca. Na suhom traži prikladno mjesto za gnijezdo, što znači da joj morate u terariju napraviti obalu od zemlje ili pijeska kako bi mogla položiti i zakopati svoja jaja. Vrlo uspješno se pokazala mješavina zemlje i pijeska (1:1) za podlogu u koju ženka polaže svoja jaja. Posuda u koju ženka polegne jaja, trebala bi biti najmanje 20 cm duboka. Posebno je važno da se jaja ne okreću, uzimati ih tako da im se položaj ne pomakne, kako se ne bi oštetila pupčana vrpca i time uništio plod. Neki savjetuju da se nakon polaganja jaja izvade i inkubiraju u posebnoj kutiji, dok drugi smatraju da ih je bolje ostaviti gdje su položena. Činjenica je da su jaja gmazova izrazito krhka i lako se oštećuju. S obzirom na to, u trenutku polaganja jaja najzgodnije bi bilo da kornjača bude sama, tj. ne bude ni na koji način ometana od nikoga pa tako ni od strane mužjaka.

Temperatura mora biti prikladna, isto kao i prehrana, međutim jako se teško kornjače pare u zatočeništvu zbog skučenosti prostora i neprikladnih uvjeta držanja. Da bi uopće došlo do polaganja jaja, vrlo je važna prehrana, koja mora sadržavati dovoljne količine kalcija. Preporučljivo je i dodavanje kalcijevih preparata u hranu.

Iskusan veterinar može i palpirati jaja u u ingvinalnoj udubini, a RTG pretraga točno potvrđuje. Gravidne ženke nastoje biti što aktivnije, te biraju mjesta u terariju koja su najtoplija i sa najviše osvjetljenja. Kada je ženka spremna za polaganje jaja, to se vrlo lako uočava, time što prekapa po mjestu koje je pripremljeno za polaganje jaja, što uočavamo prljavštinom na stražnjim nogama i stražnjim marginama oklopa. U prirodi, ženke kopaju i po nekoliko mjesta u koja namjeravaju polagati jaja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr