Povratak

Pauk Poecilotheria metallica i uvjeti držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dinko Kralik


 Odgovara:
Dinko Kralik, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Namjeravam kupiti pauka, točnije poecilotheriu metallicu. Moje pitanje za Vas je koji su idealni uvjeti za držanje, veličina terarija? Čitala sam dosta po forumima, ali vi ste stručnjaci i odlučila sam provjeriti kod Vas. Zahvalna sam na bilo kakvoj informaciji!

O: Više o porodici pauka u koju spada i Metalica  možete pročitati u ranijem odgovoru kolege naslovljenom Indijska ornamentalna tarantula (Poecilotheria regalis).

Osim informacija koje je naveo kolega, dodatno mogu sažeti neke uvjete držanja temeljene na iskustvima ljudi koji su držali ove ljubimce.

Općenito ženke  ovih pauka mogu doživjeti 10-12 godina starosti, što je 3 do 4 puta više nego u mužjaka. Pripadnici ove vrste dosegnu veličinu od 15-20 cm.

Drže se najčešće u temperaturnom rasponu 25-30 stupnjeva celzijusa i vlažnosti zraka između 75-80% koja se postiže povremenim špricanjem terarija i imanjem podloge koja čuva vlagu, poput Terra coco podloge od kokosovih vlakana koju možete kupiti u našim dućanima, u visini od 5 do 10 cm.

Veličine terarija variraju od 30x30x30 cm za manje primjerke i 30x30x45cm za veće. Treba im osigurati plitku posuda za vodu iz koje mogu piti, a da se ne utope. Treba im osigurati i mjesto za skrivanje i penjanje u obliku kore drveta, komada pluta, umjetnog ili prirodnog bilja.

Kao što je kolega naveo, hrane se žoharima, crvićima i cvrčcima. Sve od navedene žive hrane dostupno je i u Pet centar dućanima.

Neki od uzgajivača  koriste za rasvjetu, a ujedno i grijanje, Daylight žarulju (dostupne i u našim dućanima) i to uključenu 12h osiguravajući tako ljubimcu danje svjetlo. Neki vlasnici pokušavaju osigurati ovoj vrsti i prirodne sezonske izmjene koje variraju u prirodnom staništu pa u skladu s time mijenjaju uvijete vezane za temperaturu i vlagu.

U svakom slučau, savjetovao bih Vam i da stupite u kontakt s nekim tko je imao iskustva iz prve ruke s uzgojem i držanjem ove vrste, primjerice stručnjacima iz Zoološkog vrta, te tako osigurate najbolje uvjete za Vašeg pauka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr