Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kalifornijsku kornjaču, koju sam kupio kod vas. Živi u plastičnom terariju sa stalnim grijanjem vode na 25°C. Stalno se gura na grijač, makar je voda kao što sam rekao na 25°C. Nedavno sam kupio i UVA žarulju. Hranim ju sa hranom za bebe kornjače (koju ne želi jesti) i mjesavinom račića itd. Kornjača je jako plašljiva i rijetko se pokazuje. Uopce ne želi izlaziti izvan vode da se sunča. Zna se dogoditi da temperatura vode padne na 23-24°C. Da li je to štetno za kornjaču? Da li se kornjača smije vaditi iz terarija ili se uopće ne smije uznemiravati?
Hvala,
Ivan.

O: Plastični terarij nije adekvatan smještaj za kornjaču. Svakako bih Vam preporučila da nabavite stakleni terarij, barem 120-150 litara minimalno, ako uzmemo u obzir da ova vrsta kornjače naraste i do 30 centimetara (dužina oklopa).

Temperatura vode mora iznositi minimalno 25-26ºC, koju ćemo postići pomoću grijača. Oscilacije u temperaturama nisu preporučljive, jer se mogu negativno odrazati po zdravlje kornjače. Na nižim temperaturama od preporučenih vrlo brzo se usporava metabolizam i prestaju jesti, što može izazvati ozbiljne zdrastvene probleme, pa i smrt. Vjerojatno je voda prehladna u terariju i Vaša kornjača odlazi bliže izvoru topline (grijaču). Svakako održavajte temperaturu do tih donjih granica, a za vrijeme liječenja i sl. temperatura se podiže čak i na 30ºC. Pohvalno je što imate UV lampu, no provjerite jačinu lampe , da li odgovara veličini terarija i da li je dovoljno udaljena od kopna. U suprotnome, kornjače često izbijegavaju mjesto za sunčanje, ako je tu prevruće. Uv spektar je svakako potreban kako bi odvijala nesmetana sinteza D3 vitamina u organizmu, te na taj način metabolizirao i transportirao kalcij u oklop i druge koštane dijelove organizma.

Kornjače nisu društvene životinje, a osobito kada se radi o ljudskom društvu, a društvo ostalih kornjača traži samo za vrijeme parenja. Nas ljude, počaste svojom pažnjom, tek za vrijeme hranjenja, kada većina već pri otvaranju terarija, dolazi prema rukama jer očekuju slasan zalogaj. Stoga nije ništa čudno što je Vaš ljubimac plašljiv, to je sasvim normalno. S vremenom će se naviknuti na Vas, ali nikada u potpunosti neće tražiti Vašu pažnju, poput pasa i mačaka.

Nije preporučljivo kornjaču vaditi iz terarija, osobito sada za hladnog vremena. Općenito, ne preporuča se, jer se vrlo brzo prehlade, što često završava upalom pluća, na što se može nadovezati upala očiju i uha.

Crvenouhe kornjače su mesojedi. Komercijalna hrana nije dovoljna. Prehrana mora obuhvaćati i sirovo meso; piletina, puretina, govedina, teletina, riba, teleća srca i jetrica, a možete dodavati i povrće, mrkvu i zelenu salatu, pa čak i voće. S vremena na vrijeme možete davati i vitaminsko-mineralne pripravke u kapima, a kao izvor kalcija i sipinu kost za ptice.