Povratak

Prehrana i gubitak apetita tarantule

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam tarantulu koja već poduže vrijeme nije pojela ništa, što za nju nije običaj. I gledam ja bolje po terariju i na odzračnoj rešetki si je nekako uspijela otrgnut jedan zub. Iako po njoj već 3 god. brusi zube ili radi nešto što samo izgleda poput toga. Pa je pitanje da li ona zato možda već neko vrijeme biježi od cvrčka, koje je inače ubijala po dva tri odjednom? Jer sad ima smo jedan zub... Saša

O: Općenito rečeno, usta tarantula su smještena na donjoj prednjoj strani prosome. Oblika su kratkog otvora, poput travke, kojim usisava hranu (dakle, sve što tarantula jede mora biti u tekućem obliku).

Lovina sa većim udjelom krute tvari (poput, npr. miša) najprije mora biti prethodno smrvljena ili pretprobavljena, što tarantula postiže prevlačenjem plijena sa probavnim sokovima koji se luče na otvorima prednjih nogu.

Tarantule love plijen na tlu. Prehrana im se najviše sastoji od insekata i drugih artropoda (skakavci,...), koje najčešće love u zasjedi. Najveće tarantule mogu ubiti životinje veličine guštera, manje zmije, manje ribe, miša ili ptice.

Tarantule su aktivne noću, ubijaju lovinu injiciranjem otrova kroz svoje šiljate zube. Gladna tarantula u zasjedi čeka plijen. Ima osjetljive dlačice koje im omogućuju detektiranje veličine i položaja potencijalne žrtve pomoću vibracija koje "žrtva" proizvodi kretnjama. Kao i mnogi drugi pauci, ne vide mnogo, osim svjetla, tame i kretanja, a koriste osjet dodira kao način percipiranja svijeta oko sebe.

Što se tiče hranjenja tarantula držanih u zatočeništvu, bitno je napomenuti, ako tarantula odbije ponuđenu hranu, treba je izvaditi van terarija i ponuditi joj ponovno za nekoliko dana. Ako je opet odbije, ponovno joj hranu treba ponuditi za nekoliko dana. Hrana se ne bi smjela ostavljati u terariju više od nekoliko sati, a ostatke nepojedene hrane ukloniti kako bi se izbjeglo kvarenje hrane (nastanak plijesni i drugi mikroorganizmi). Također, smatra se kako temperatura ima veliki značaj za apetit tarantule. Ukoliko se temperatura spusti ispod 20 °C slabije jedu, a preko 25°C obrnuto. Ponekad ne jedu i mjesec dana, bez posljedica na zdravlje.

Provjerite najprije uvjete okoline (temperatura) u terariju u kojem je smještena Vaša tarantula te po potrebi prilagodite istu.

Također, treba napomenuti kako tarantule obično prestaju sa uzimanjem hrane nekoliko tjedana prije presvlačenja, a često vlasnici uočavaju i nedostatak apetita kroz nekoliko mjeseci bez poznatog razloga i bez posljedica po zdravlje tarantule.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr