Povratak

Prehrana iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam iguanu vec duže vrijeme, te nakon sve pročitane literature i surfanja po internetu ostalo mi je jedno neodgovoreno pitanje i nadam se da će te mi Vi znati odgovoriti. Smiju li se u prehrani iguana ponuditi gljive tipa šampinjoni, pošto su bogate fosforom i proteinima??
Hvala, Iva

O: Iguane su biljojedi, te se u prehrani isključivo koristi hrana biljnog podrijetla. Građa probavnog trakta, te probavni enzimi jedino mogu probaviti hranu biljnog podrijetla.

Donji dio probavnog trakta, crijeva, odgovorna su za resorpciju hranjivih tvari, vitamina, masnih kiselina, vode itd. U prehrani iguana vrlo su važna sirova vlakna, koja u mladih iguana trebaju biti zastupljena 14-16%, a u odraslih i 16-18%. Upravo je manjkava prehrana najčešći uzrok oboljena kostiju, te probavnih i drugih smetnji.

Važna je izbalansirana i raznolika prehrana. Treba biti oprezan s povrćem kao što je špinat i kelj, zbog velike količine oksalata koji negativno utječu na bubrege, pa često dolazi i do renalne insuficijencije.

U prehrani mora biti zastupljeno 70% povrća i to salata, zelje, radić, rikola , lišće mrkve, krumpir, cikla, repa, hibiskus itd. u sirovom obliku, sitno nasjeckano. Voće zauzima 10%, a najčešće se daje banana, jabuka, dinja, lubenica itd. Preostalih 20% zauzima drugo povrće. Preporučljivo je 1-2 puta tjedno dodavati vitaminsko-mineralne dodatke, osobito preparate s kalcijem.

Ja Vam nikako ne bih preporučila namirnice kao što su riža, tjestenina, jaja itd., koje mnogi vlasnici daju, zbog bjelančevina animalnog podrijetla, pa i drugih sastojaka koji nikako nisu primjereni za životinje biljojede.

Važno je davati svaki dan drugačiju kombinaciju hrane. Navest ću Vam primjer prehrane u postocima:

- raštika, mišanca, lišće bijele repe, lišće i cvijet maslačka, djetelina, lišće mrkve, peršin, lišće i cvijet hibiskusa, salata endivija, metvica, korijander - ovo povrće bi trebalo biti zastupljno 40-50% u prehrani.
- namočeni zeleni grah, grašak, slatki krumpir, gljive - u omjeru od 40%.
- krastavci, rajčica, luk, masline, bučice i rotkvica imaju slabu nutritivnu vrijednost
- špinat, repa i korijen mrkve izbjegavati ili davati u vrlo malim količinama jer sadrže oksalate
- kelj i brokula u malim količinama zbog visokog postotka goitrogena.

Dakle, bez bojazni možete davati gljive u kombinaciji s drugim namirnicama, s time da ih nije preporučljivo davati svakodnevno, upravo kao što ste naveli zbog visoke kolicine proteina i fosfora.