Povratak

Prehrana mlade vodene kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Poštovani, zanima me kakvu hranu moja mala kornjača treba jesti i koliko? Kupila sam joj "crviće" za mlade kornjače (Probaby), a drugi pak kažu da joj to nije dovoljno, tj. da je to hrana, ali da se treba "zasladiti", pa sam kupila hranu za sve kornjače s vitaminima (Reptomin). Više ne znam šta da joj dam niti koliko jer koliko god joj dam ona pojede. Nadam se odgovoru. Hvala lijepo. Pozdrav,
Dunja

O: Pretpostavljamo da imate malu vodenu kornjaču, a hrana koju ste odabrali, odnosno JBL ProBaby je dostatna.  

Ova hrana je dovoljno obogaćena vitaminima širokog spektra od A, B1, B2, B6, B12, C, D3, E, biotin, K, nikotinamid, do minerala kalcij, te je vrlo bogata proteinima, što je vrlo bitno u početku razvoja male kornjačice.

Tokom rasta, barem u prvoj godini, možete je hraniti s navedenom hranom 2-4 puta dnevno, ali s tendencijom smanjenja broja obroka na jednom dnevno. Koliko dati u jednom obroku najbolje je da sami odredite, odnosno kornjačici treba dati količinu koju će ona pojesti u par minuta, a sav višak pada na dno posude i pogodan je medij za razvitak bakterija, a koje loše djeluju na zdravlje male kornjače.

Preporuča se kornjaču hraniti u posebnoj posudi (van njenog akvarija), napuniti je s malo vode, tako da se kornjača nogicama oslanja na dno, a glava viri van vode. U istoj posudi treba joj dati njenu hranu i ostaviti je 15-20 minuta da pojede i obavi nuždu (par minuta poslije obroka kornjače ispuste mokraću, koja je vrlo kiselog karaktera i nagriza im očice). Također, u istu vodu možete dodati i par kapi  preparata za poboljšanje rasta i općeg zdravstvenog stanja - TerraVit fluid JBL. Ovim postupkom održavate akvarij čistim, a Vaša ljubimica će održati izvrsno zdravstveno stanje.

Očito je i da Vaša kornjačica ima izvrstan apetit (koliko god joj date, ona pojede) i mnogi vlasnici bi Vam pozavidjeli na tome jer većina njih ima suprotan problem - kornjača im slabo ili ništa ne jede. Apetit je znak dobrog stanja i rasta svakog mladog organizma.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr