Povratak

Presvlačenje leopard gekona - promjena ponašanja i boje kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam leopard gekona starog 15 mjeseci, uredno hranjenog i zdravog. U zadnja 2 mjeseca, svakih 10 dana u mjesecu on potamni (inače je žute boje, postane skoro pa smeđe), ne izlazi iz skrovišta i nije aktivan, ali jede redovito. Također ne obavlja nuzdu, no trbuh je mekan i ne vide se znakovi začepljenja. Čak i nakon kupanja u toploj vodi nije obavio nuždu.  Uredno jede svaki 3. dan, pri svakom hranjenju s dodatkom kalcija, a 3. hranjenje dodatkom vitamina. Temperature poda u toplom dijelu je 35 stupnjeva, a u terariju oko 26 stupnjeva.  Što bi moglo izazvati manjak aktivnosti? Također, je li moguće da se gekoni tako ponašaju prije presvlačenja? Magdalena

O: Cijeli Vaš opis odgovara ponašanju gekona kada se presvlači. Tipično je povlačenje na skrovito mjesto, slabija aktivnost, svjetlija koža prije presvlačenja, nešto slabiji apetit... Na mjestu gdje se gekon skrije radi presvlačenja, preporuča se povisiti vlažnost postavljanjem posudice s vodom, vlažne krpice i slično, jer mu to olakšava presvlačenje.

Čini se da je s Vašim ljubimcem sve u redu. Ukoliko, ipak, niste sigurni u njegovo zdravstveno stanje, odvedite ga na pregled kod veterinara koji je blizak s patologijom gmazova.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr