Povratak

Pretilost u kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Hvala Vam na prijašnjem mailu te sam malo pretraživao vaše stranice i pročitao sam da ako se žutouha ili crvenouha kornjača odebljaju da to nije dobro za njihovo zdravlje. Moja kornjača ima na stražnjim nogama u području izneđu nogu i oklopa maleni "balončić" te kada pliva,  s nogama pa uvuče u tijalo pa se zatim opet stvori balončić. Znači li to da je bedela ili ne? Ako ne ,kaok onda znati dali se udebljala ili nije? Hvala, Ivo

O: Kao i svi sisavci, i gmazovi mogu uslijed jedenja prekomjerne količine hrane postati pretili.

Iako ne postoje neka istraživanja pretilosti u kornjača te posljedica po njihovo zdravlje, smatra se kako prekomjerna količina masnog tkiva unutar oklopa može dovesti do kompresije i ozljede unutrašnjih organa. Također, pretilim je kornjačama znatno smanjen životni vijek, a primijećeno je da više obolijevaju od kroničnih bolesti.

Kod vodenih kornjača, pretilost se  jednostavno procjenjuje gledanjem iste. Možete je iznenaditi naglim pokretom što bi dovelo do uvlačenja glave. Istovremeno bi trebala uvući i noge u oklop. Pretile kornjače potonje ne mogu učiniti već glava ili noge ostaju izvan oklopa. Promatrajte je i kada se sunča jer se obično na kamenu za sunčanje uočava višak mase na nogama. Teže je procijeniti stanje kada kornjača pliva.

Općenito se smatra - ukoliko kornjača ne može svoje tijelo kompletno uvući u oklop, pretila je, no ujedno se dobiva i dojam da je napuhnuta.

Ukoliko Vam je teže da sami procijenite da li se kod Vaše kornjače radi o pretilosti, možete se obratiti u veterinarsku ambulantu gdje će veterinar po pregledu dati svoje mišljenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr