Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jednu crvenouhu kornjaču staru dvije godine. Dok je bila na suhom, iz repa joj je izlazilo nešto crno i ljigavo, to je stalno uvlačila i izvlačila i u zadnje vrijeme slabije jede i dugo joj se guli koža. Zanima me da li je to normalna pojava ili neka bolest?! Molim vas za pomoć!
Unaprijed hvala, Antonija

O: Izvodni kanali spolnog i mokraćnog sustava u gmazova završavaju u kloaki. Kornjače imaju, za razliku od zmija i guštera (koji imaju dva hemipenisa), samo jedan penis, kao jedinstveni kopulatorni organ.

Ponekad se dešava da penis bude prolabiran izvan otvora kloake u okolinu. Ako kornjača povremeno retrahira (uvlači) penis unutar kloake, to je sasvim normalna pojava. No ukoliko penis ostaje prolabiran, bez da ga kornjača retrahira u kloaku, smatra se patološkim stanjem.

Još nije u potpunosti poznat uzrok prolapsusa. Stres, prehrana, sekundarni paratireoidizam uzrokovan manjkavom prehranom, crijevne infekcije ili paraziti, generalizirana oboljenja, opstrukcije probavnog sustava, trauma, te slabi mišići kloake neki su od mogućih uzroka, no niti jedan nije posebno izdvojen. Iz tog razloga nema poznate preventive kako bi se spriječilo ovo stanje.

Prolabiran penis vrlo brzo postane edematozan, što i onemogućuje vraćanje u kloaku, a sam penis postaje izložen daljnim traumama, koje završavaju krvarenjima, pa i nekrozom.

Kod Vaše kornjače najvjerojatnije se radi o fiziološkoj pojavi (vezanoj uz nastupanje spolne zrelosti) retrakcije penisa i nema potrebe za ikakvom intervencijom. Ukoliko se desi da penis zaostaje izvan kloake, svakako potražite veterinarsku pomoć.

Slab apetit može biti posljedica neadekvatnih uvjeta u akvariju ili manjkave prehrane, ali i parazitarnih i unutrašnjih oboljenja organizma. Svakako provjerite temperaturu vode u akavariju (minimalno 25°C), adekvatnost osvjetljenja (UV lampe, koje se obavezno mijenjaju nakon 6 mjeseci), te kvalitetu prehrane (pileće i teleće meso, jetrice, srca, ribe, povrće). Savjetujem dodavanje multivitaminski pripravaka munimalno 2 - 3 puta na tjedan, te sipinu kost za ptice.

Ljuštenje kože i oklopa u kornjača može biti fiziološka pojava, a može ukazivati i na nedostatak nutritivnih elemenata u prehrani, lošu kvalitetu vode, te na infekcije bakterijske i gljivične etiologije na koži ili unutar organizma.

Izmjenjivanje kože i oklopa je redovita pojava u kornjača, no razlikuje se od ljuštenja kože kod ostalih reptila. Kod ostalih reptila ljuštenje je vidljivije i intezivnije, dok je kod kornjača to gotovo nezamjetno. Rubovi pločica na oklopu se počinju izdizati, te naposljetku otpadnu. No sve pločice ne otpadaju istovremeno. Ispod odignutog dijela često se nakuplja zrak. Ovakva pojava je vidljiva kada je kornjača u vodi, kada se oklop presijava u bakrenu ili bijelu boju.

Nikada nemojte kožu koja se ljušti ili oklop na silu skidati. U tom slučaju često se dešavaju ozljede i defekti tkiva koji predstavljaju idealan medij za razvoj mikroorganizama, a dešava se i da se skine preveliki i preduboki dio, pa koštani i mesni dio direktno komuniciraju s okolinom, što uz krvarenje, često završava i infekcijom.

Ukoliko Vaša kornjača razvije još neke simptome, svakako potražite pomoć veterinara, a za sada uz raznoliku prehranu, vitaminske preparate, povisite temperaturu vode na 30°C, kako bi ubrzali metabolizam, te potaknuli imunološki odgovor.