Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam iguanu kratko vrijeme, problem je u tome što uopće ne želi jesti i piti. Da li možda znate u čemu je problem? Puno Vam hvala. Domagoj

O: Vaša iguana je ili bolesna, što onda zahtjeva odlazak veterinaru, ili joj ne odgovaraju uvjeti u terariju ili je u pitanju stres i vrijeme adaptacije na novu sredinu. S obziom da iguane nastanjuju tropska područja, shodno tome im treba urediti terarij. Terarij mora biti dovoljno velik (širok barem dvije dužine životinje i visok barem tri dužine životinje). Iguana je hladnokrvna životinja pa energiju crpi iz okoline.

Za aktivnost i sposobnost probavljanja hrane, iguani je neophodna toplina. Bitno je da postoji razlika između temperature tjekom dana i noći (noću hladnije za 10 - 15°C). Dnevna temperatura u terariju bi trebala iznositi od 27 - 31°C. Ukoliko je temperatura u terariju niska, hrana u probavnom traktu počinje truliti, a posljedica je pad imunuiteta i podložnost infekcijama.

Također je bitna i vlaga u terariju, koja se postiže svakodnevnim špricanjem terarija ili ugradnjom fogera.

Ne smijemo zanemariti ni rasvjetu. Terarij mora biti opremljen terarijskim lampama koje emitiraju UVA i UVB spektar svjetla, neophodan za sintezu vitamina.

80% prehrane iguane čini povrće, 10% voće, a ostatak su namirnice koje se povremeno daju. Preporuča se: zelje, radić, rikola, brokula, repa, tikvica, mrkva, krastavac, endivija, radič, banane, jabuke, lubenice, dinje, papaja, mango. Bilje se trga ili reže na komadiće, jer iguane ne mogu žvakati sirovo, tvrdo povrće.

Povremeno im se mogu ponuditi  cvrčci i zoofobasi kao odličan izvor proteina.

Vitaminsko - mineralni dodaci prehrani daju se 2 - 3 puta tjedno. Zdjelica sa svježom vodom mora biti uvijek u terariju, a u njoj će se iguana povremeno i okupati, posebno u periodu izmjene kože.