Povratak

Proljev kod kornjače i sumnja na Salmonellu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam problem, već tjedan dana mi kornjača ima diareju, a danas je već s primjesama krvi. Zaključila sam da bi lako mogla biti salmonella, uvela sam mjere opreza za ukućane, ali što ću za kornjaču, antibiotik...? Darinka

O: Bakterija Salmonella se često nalazi u izmetu kornjača. Istraživanja u Europi su pokazala da najviše navedenih bakterija imaju kopnene kornjače, dok se u vodenih kornjača nađene rijeđe. Salmonella ne ugrožava populaciju kornjača, ali može biti opasna za ljude, posebno one sa smanjenim metabolizmom. Prevladava mišljenje da minimalna doza koja je potrebna za infekciju zavisi od soja bakterija i otpornosti pojedinca. U najvećem broju slučajeva za infekciju nije dovoljna jedna bakterija već njih mnogo. Da bi se zarazila zdrava osoba potrebne su velike količine bakterija.

Kod blažih oblika  probavnih poremećaja u korjača može pomoći promjena prehrane na suhe račiće i pelete. 

Detaljnije sam o toj temi već pisala u odgovorima Proljev kod vodene kornjače i Uvjeti držanja vodenih kornjača - odabir žarulja i važnost vitamina u prehrani.

Iako niste naveli, moja prepostavka je da se radi o vodenoj kornjači, međutim neovisno o kojoj se vrsti kornjače radi preporučujem da dijagnostiku i lječenje provedete isključivo pod nadzorom veterinara. Kontaktirati možete i kolegicu koja je educirana za liječenje gmazova – Maja Lukač, dr. vet. med., Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Ambulanti za ptice i egzotične kućne ljubimce Zavoda za bolesti peradi s klinikom. Kontakt tel. 01/2390-410. Radno vrijeme: pon., sri. i pet. 9-11h i ut. i čet. 16-18h.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr