Povratak

Promjena ponašanja i izraslina na tijelu jemenskog kameleona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Nedavno sam nabavila jemenskog kameleona starog godinu i pol. Na stražnjici ima neku izraslinu za koju su bivši vlasnici rekli da se pojavilo prije tri mjeseca. On mi se čini čudan. Usporen je, nekoliko puta dnevno zna pasti na pod terarija. Slabo jede. Kao da mu se bube na ljepe dobro za jezik. Evo poslat ću vam sliku da vidite. Lijepo vas molim ako znate o čemu je riječ da me uputite šta da radim. Hvala, Irena 

O: Mjesto na tijelu Vašeg ljubimca jedno je od najizloženijih mehaničkim oštećenjima, stoga patološke promjene mogu nastati ozljedom od nekog predmeta u terariju (drvo za penjanje, kamen i sl.), komplikacijom malih ogrebotina sekundarnom bakterijskom infekcijom i sl. S obzirom na opisano, moglo bi se raditi o apscesu. Apscesi su novonastale šupljine ispunjene gnojem a mogu biti posljedica ozljeđivanja. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda i bezbolna, a sam proces je okružen čahurom. Apsces je često praćen bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Ovo stanje zahtijeva što hitniju antibiotsku terapiju. U suprotnome, sama tvorba životinji obično ne stvara probleme u smislu poremetnji općeg stanja, ali je apsces potrebno odstraniti da se infekt ne širi  u organizam i naknadno zbog pada imuniteta ne uzrokuje kliničku bolest.

Također, ovisno o konzistenciji kvržice, njezinoj boji i veličini može se raditi o kožnom tumoru (tumor skvamoznih stanica), koji je dosta česti nalaz u kameleona.

Sljedeće, na mjestu promjene koje ste uočili, u kameleona je smještena kloaka. To je otvor u kojem se nalaze izvodni kanali mokraćnog i spolnog sustava. Stres, manjkava prehrana (najčešće deficit kalcija), infekcije, generalizirana oboljenja i sl. mogu dovesti do slabljenja mišića kloake i islaska organa van. Češći su povremeni prolapsusi, a manje su opasni ako ih se pravilno liječi.

S obzirom na navedeno, ali ponajviše iz razloga što se Vaš kameleon čini u vrlo lošem stanju (odbija hranu, usporen) savjetujem Vam da što prije kontaktirate kolegicu Maju Lukač, dr.med.vet., koja je educirana za liječenje gmazova na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, konakt tel. 01/2390-410.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr