Povratak

Promjene i mast u izmetu (steatoreja) kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: IImam kornjaču već 17 god. i nikada se njie pojavila kao prije tri dana neka bijela sluz, mislim da je to izmet jer je bilo i po bazenu točno isto kao i kad je izmet, samo bijele boje. To je trajalo dva dana, onda sam prešla na račiće i jedan dan je sve bilo uredu, ali jutros se pojavile neke masne mrlje, kolutovi se stvorili na površini vode i bijeli prošarani izmet. Kornjača inače prihvaća hranu, vesela je, pliva. Možete li mi pomoći, šta da radim? Hvala, Loreta

O: Bijeli sadržaj vodenaste ili pastozne konzistencije može biti prisutan u urinu i vlasnici pritom znaju biti dosta zbunjeni, odnosno nisu sigurni da li su ga primijetili u urinu ili fecesu jer ponekad kornjače znaju istodobno urinirati i imati stolicu. Isto tako, vlasnici znaju reći da su svakih nekoliko dana primijetili bijeli feces prošaren zelenim (zelenosmeđa je normalna boja fecesa). Radi se o mokraćnoj kiselini i solima (urati) koji su razgradni produkti purinskih baza. Urati su slabo topivi i kristaliziraju, a koliko je urata u mokraći ovisi o prehrani i unosu vode. Čvrsta konzistencija sadržaja može upućivati na dehidraciju. Vrlo rijetko se urati talože u mekim tkivima i uzrokuju giht uslijed poremećaja metabolizma mokraćne kiseline. Drugi eventualni  problem su uratni kamenci u mjehuru koji formiraju velike solitarne mase, ali isto tako nisu učestali.

S druge strane, prisutnost neprobavljene hrane u fecesu bi mogla pobuditi sumnju na parazitarnu invaziju, a ukoliko se ona isključi – prehrana siromašna vlaknima može biti krivac. Naravno da se i uslijed promjene hrane mijenja boja izmeta, no svakako mast u stolici (steatoreja) ne bi smjela biti prisutna.

Kandidijaza (Candida albicans) u kornjača može uzrokovati upalu pluća, ali i upalu gastrointestinalnog trakta pri čemu se može zapaziti i steatoreja, no oboljela životinja pritom ima izrazito smanjen apetit i izražena je slabost. Do gljivičnih oboljenja gmazova može dovesti  visoka vlažnost zraka, niske temperatura, malapsorpcija i različiti stresori.

Ukoliko vaš ljubimac počne slabije jesti ili navedene promjene ne budu prolazne prirode, svakako bih preporučila da se posavjetujete sa svojim veterinarom.

Također, obratiti se možete i kolegici Maji Lukač, dr.med.vet. na Veterinarskom fakultetu u Ambulantu za ukrasne ptice i egzotične kućne ljubimce Zavoda za bolesti peradi s klinikom. Kontakt tel. 01/2390-410. Radno vrijeme: pon., sri. i pet. 9-11h i ut. i čet. 16-18h. Doktorica Lukač je specijalizirala područje za gmazove i egzotične ptice te vjerujemo da će Vam moći pomoći svojim znanjem i iskustvom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr