Povratak

Promjene u kvaliteti oklopa i raslojavanje / Uvjeti držanja vodenih kornjača i utjecaj na zdravlje / Važnost UV zračenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam crvenouhu kornjaču staru između 3 i 4 g., znam da joj je trenutno stanište premalo i planiram joj u skoroj budućnosti pribaviti akvaterarij prikladnije veličine. Imam filter za vodu, koju mijenjam jednom u dva tjedna i grijač koji je namješten na 26 stupnjeva, također imam žuto uv svjetlo koje je upaljeno  12 sati dnevno. Hranim je 3 puta tjedno (2x povrće, 1x meso). Prije tjedan dana primjetio sam da su joj se ljuske oklopa počele odvajati jedna od druge, a čini mi se da se odonda stanje još pogoršalo. Uz mail prilažem i slike i nadam se da će vam pomoći da dokučite što radim krivo i kako mogu ispraviti grešku.

Unaprijed vam se zahvaljujem,

Petar

O: Crvenouha kornjača  (Trachemis scripta elegans) potječe iz Sjeverne Amerike, točnije na području rijeke Mississippi i njenih pritoka od Indiane do Meksičkog zaljeva. Žive u mirnim i toplim vodama  gusto  obraslim sa vodenim biljem.

Kornjačama se mora omogućiti vodeni prostor, u kojem obavljaju sve životne funkcije, i suhi prostor, koji je važan za sunčanje i takav način sinteze vitamina D.

Uvjeti držanja kornjača imaju veliki utjecaj na njihovo zdravlje i opće stanje. Ukoliko im uvjeti u akvaterariju nisu zadovoljavajući, javit će se sklonost infekcijama, nepravilan rast i razvoj, kao i niz metaboličkih problema.  Minimalna veličina  akvaterarija je 250 l, a optimalna veličina akvaterarija koji naseljava jedna odrasla ženka iznosi 400 l. Temperatura vode bi konstantno trebala biti 25 - 26°C, pa zbog toga u akvaterariju treba biti grijač. Ukoliko kornjače borave u vodi temperature ispod 23°C, smanjit će aktivnost i izgubiti apetit, oboljeti i naposljetku uginuti.

Kornjačama u zatočeništvu treba omogućiti emitiranje sunčevog svjetla specijalnim lampama s UVA i UVB spektrom zračenja. Spektar UV zračenja je potreban kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, odgovornog za transport i resorpciju kalcija u oklop i ostale skeletne strukture. Ovaj vitamin nalazi se u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, ali u količini koja nije dovoljna, pa je stoga UV osvjetljenje neophodno. UVA dio spektra stimulira apetit u reptila, te nagon za razmnožavanjem. Raspon UVA dijela spektra iznosi 320-400 nm i 30-33%. Raspon UVB ultraljubičaste svjetlosti iznosi 290-320 nm i iznosi oko 5 %. Visina na koju se lampa postavlja ne bi smjela biti viša od 30-40 cm, a treba ih zamijeniti nakon šest mjeseci. Lampe je najbolje smjestiti u unutrašnjost terarija jer ako su iznad stakla, nemaju efekta zbog redukcije svjetla i apsorbcije stakla. Pri kupnji treba voditi računa da su to lampe za reptile jer sve lampe nisu iste, niti im odgovaraju.

Filter je potreban da bi se voda što duže održala čistom. Prljava voda može uzrokovati infekciju ili joj pogodovati, a držanje vode čistom  neophodno je u prevenciji zdravstvenih problema, ali i u liječenju i oporavku nakon bolesti.

Kornjača bi trebala imati i dio suhe podloge na koju se može lako popeti, a iznad nje bi trebalo postaviti lampu za gijanje kornjača.

Najčešće bolesti oklopa su promjene u kvaliteti oklopa (čvrstoći, boji, obliku) koje su posljedica metaboličkih poremećaja ili bolesti oklopa, ozljede zbog trauma, ulceracije (posljedica loših uvjeta držanja), raslojavanje i ljuštenje oklopa, nepravilnosti u obliku oklopa vezano uz genetiku ili  neadekvatne uvjete inkubacije. Ljuštenje oklopa može biti normalna fiziološka pojava kod kornjača koje se često sunčaju, pri čemu se oklop čisti od različitih nečistoća poput naslaga algi, masnoća i dr. Kod onih vrsta kornjača koje se sunčaju puno, oklop se neće često ljuštiti. Ljuštenje se može javiti u bilo kojem dobu godine. Može se pojaviti kod kornjača koje se pripremaju za hibernaciju. Uzrok može biti i previše A vitamina ili gljivične infekcije.

Raslojavanje je pojam koji opisuje stanje kod kojeg dolazi do razdvajanja ljuski oklopa, ali nepotpuno pa se one zadržavaju i ne skidaju pravilno. Ovo stanje se najčešće javlja kao posljedica loših uvjeta držanja, naručito kod kornjača koje se ne mogu dobro osušiti i dovoljno sunčati da bi se oslobodile starih oljuštenih slojeva oklopa. Zaostale ljuske mogu se inficirati pa je važno da takve kornjače svakako pregleda veterinar.

Savjetujem Vam da se obratite kolegici Maji Lukač, dr.vet.med., koja se bavi liječenjem gmazova, na Veterinarskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu u Ambulanti za ukrasne ptice i perad, na broj telefona 01/ 2390- 410. Ambulanta radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 11 sati, te utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr