Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Razmišljam o kupnji pustinjske iguane, možete li mi reći nešto o uređenju terarija?
Hvala, Marko

O: Pustinjske iguane ili Dipsosaurus dorsalis, pripadaju porodici Iguanidae, a u prirodi obitavaju u području sjevero-istočne Kalifornije, južne Nevade, Utaha, Arizone, Novog Meksika, te na nekim Kalifornijskim otocima. Žive u pustinjskim predjelima, i to više na stjenovitim i kamenitim dijelovima pustinja, koje koriste za zaklon od vrućina i predatora.

Ova vrsta guštera podnosi visoke temperature bolje od ostalih pustinjskih guštera, pa ćemo ih često susresti kako se sunčaju na stijenama i pustinjskom kamenju i pri vrlo visokim temperaturama.

Ove iguane dosegnu veličinu od oko 40 cm s vrlo dugim repom, koji je duži do jedan i pol puta od dužine tijela. Boja tijela je smeđa, s tamnijim nijansama smeđe i sive boje na repu i hrbatu, te je upravo zbog toga i dobila ime dorsalis. Ima malu glavu s velikim očima i ušima koje pažljivo osluškuju svaki zvuk u pustinji, kako bi uvijek bile na oprezu od predatora.

U prirodi se hrane hranom biljnog porijekla, koja i čini osnovni menu ove vrste iguane, no ponekad se počaste i kojim insektom, najčešće nakon hibernacijskog perioda, kako bi što prije nadoknadile potrebnu energiju.

Pustinjske iguane u prirodi hiberniraju, a sredinom ožujka se bude iz zimskog sna, te se pripremaju za parenje, koje se obično dešava u travnju i svibnju. U svibnju i lipnju obično izlegu 2 - 10 jaja, iz kojih će se potkraj srpnja i u kolovozu izleći mladi. Mladunčad ima karakterističnu roza nijansu na trbuhu.

Terarij mora biti veličine minimalno 350 - 400 litara, kako bi ovaj gušter imao dovoljno prostora za kretanje. Dno terarija je potrebno prekriti pustinjskim pjeskom kojeg možete nabaviti u našim trgovinama i to u više boja. Na pijesak je potrebno staviti nekoliko manjih stijena ili kamenja. Takav dekor je potrebno prije dobro oprati u vrućoj vodi. Stijene i kamenje je potrebno učvrstiti akvarijskim silikonom za dno terarija, kako se iguana ne bi ozlijedila skrivajući se pored kamenja. Osim stijena, potrebno je staviti i bilje i to najbolje umjetno bilje, kako bi se gušter mogao penjati i skrivati. Jedan dio bilja potrebno je smjestiti u terarij u kojem je veća temperatura, u blizini žarulje, a drugi dio bilja se postavlja u hladniji dio terarija. Na taj način će gušter izabrati mjesto koje mu najviše odgovara.

U hladniji dio terarija potrebno je staviti i posudicu s vodom, koja će imitirati izvor vode u pustinji. Iguana će vrlo brzo shvatiti za što joj ta posudica služi.

Temperaturu u terariju ćete održavati specijalnim grijačima za terarije. Temperatura u hladnijem dijelu terarija bi trebala iznositi oko 26°C, dok u toplijem dijelu i do 37°C. Savjetuje se postavljanje žarulje Sun Glo, pa i Heat glo, kako bi se postigla temperatura od 45°C na sunčalištu. Navečer se ova žarulja isključuje, kako bi temperatura u terariju pala i postigla se noćna temperaura od 16-25°C. Ovu temperaturu nije problem postići u ljetnim mjesecima, no u zimskim mjesecima vjerojatno ćete morati koristiti i Night glo osvijetljenje. Svakako postavite i termometar, kako biste imali točan uvid u temperaturu u terariju. Idealna temperatura vrlo je bitna za normalano odvijanje procesa probave, jer u suprotnome često dolazi do probavnih poremećaja koji mogu završiti i fatalno.

Osim temperature vrlo je bitno i UV osvjetljenje, posebice UVB spektra, kako bi se omogućila nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu. Manjak ovog vitamina dovodi i do manjka kalcija, a time i do koštanih metaboličkih bolesti, od kojih je glavni simptom hipokalcemija - smanjena razina kalcija u krvi, što se klinički manifestira problemima lokomotornog sustava, te koštanog dijela usnog aparata. Ovo osvjetljenje je potrebno omogućiti oko 12 sati dnevno.

U zatočeništvu najčešće jedu goruščicu, maslačak, salatu, peršin, mrkvu, hibiskus, raštiku, geranij, krušku itd. Svakako je potrebno voditi računa da je voće i povrće uvijek svježe, te da nije tretirano pesticidima i drugim otrovima. Uz hranu potrebno je dodavati i multivitaminske pripravke, te pripravke kalcija.