Povratak

Putovanje s kornjačama u inozemstvo

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kod vas sam prije tri godine kupila dvije žutouhe kornjače. Trebamo preko granice (u BiH) i poveli bi i kornjačke. Treba li neki dokumenti ili ne? Da li je to postala zaštićena vrsta? Valnea

O: Prenošenje kućnih ljubimaca preko granice moguće je samo uz posjedovanje potrebne veterinarske dokumentacije o zdravstvenome stanju životinje.

Pod kućnim ljubimcima, prema Pravilniku o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca (dakle, kada u zemlju uvozite do 5 životinja i imate dokaz da ste Vi njihov vlasnik), podrazumijevaju se sljedeće životinjske vrste: psi, mačke, pitome vretice (Mustela putorius) iz porodice kuna (Mustelidae), beskralježnjaci (izuzev pčela i rakova), ukrasne tropske ribe, vodozemci, gmazovi, sve vrste ptica (izuzev peradi) te glodavci i domaći kunići. Unos do pet kućnih ljubimaca može se obaviti preko graničnih prijelaza koji su odobreni za promet određenim kućnim ljubimcima.

Na graničnom prijelazu životinje će biti podvrgnute dokumentacijskom i identifikacijskom pregledu koji obavljaju carinski službenici na putničkoj točki ulaska na područje Republike BiH.

Takvi kućni ljubimci ne smatraju se robom i obvezatno moraju biti u pratnji vlasnika ili od vlasnika ovlaštene osobe odgovorne za životinju tijekom cijelog putovanja.

Kada putujete sa svojim kućnim ljubimcem, odgovorni ste za njega.

Trebate otići kod Vašeg veterinara i zatražiti ga da Vam za životinje izda putovnicu odnosno veterinarski certifikat kojim se dokazuje da je na životinjama obavljen klinički pregled i da je njime utvrđeno da su životinje zdrave i sposobne za putovanje.

Za dodatne informacije savjetujem da kontaktirate Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja − Uprava za veterinarstvo; telefon: +385 1 6109 499, +385 1 6106 703 i +385 1 6106 455, web: www.mps.hr

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr