Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malu kornjačicu koja ne može bez vode, stalno se kupa i uživa u tome, no svejedno je jako plašljiva. U 8. mjesecu moja se obitelj sprema na more i ja je nemam gdje ostaviti, što bi značilo da je moram povesti sa sobom u auto na dugačak put. Bojim se da neće preživjeti sve te zavoje i ne znam uopće gdje da ju stavim. Molim vas par savjeta za dobrobit moje male kornjačice. Hvala, Ivona

O: Najbolja varijanta za kornjaču bi bila da ne ide na put ako je to ikako moguće. Transport je stres za svaku životinju a kod vodenih kornjača je otežavajuća okolnost što bi trebala biti u vodi.

Stoga Vam prvenstveno savjetujem da za vrijeme ljetovanja kornjačicu povjerite na čuvanje nekom od rodbine ili prijatelja, u koga imate povjerenja.

Ukoliko nemate nikakvu opciju za ostaviti kornjaču kod kuće, preporuka je da kupite mali ili srednji plastični akvarij s poklopcem, zapremnine 1,5 do 9 litara koji možete naći u Pet centar dućanima. Akvarij napunite negdje do pola vodom i stavite unutra manji kamen koji će dijelom biti iznad površine vode, kako bi kornjača mogla isplivati iz vode. Kada doputujete u svoje odredište, kornjaču premjestite u njen stalni akvarij.

Preporuka je prije i nakon transporta kornjači dodati vitamine u hranu.