Povratak

Rane na nogama čančare

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imamo kornjaču čančaru u vrtu. Uzeli smo je kada je bila još mala. Ima nekih 6 godina i do sada je u bila stalno u vrtu i nije imala nikakvih problema. Primjetili smo da su joj prednje nogice (na stopalima) izranjavane, izgleda kao udubina, kao da je nešto nagrizlo i manje se kreće nego prije, što je razumljivo ako je boli. Zanima me znate li nešto možda o tome. Svakako planiramo otići u veterinara. Zahvaljujem na odgovoru. Iva

O: Rane kod gmazova cijele u fazama slično kao i kod sisavaca. Proteinska tekućina i fibrin pune defekt da formiraju krastu. Sloj epitelnih stanica migrira  ispod kraste. Makrofagi i heterofili također migriraju ispod kraste i čiste tkivo od bakterija i odumrlog tkiva. Temperatura okoliša također utječe na cijeljenje rana, najbolja je optimalna temperatura za određenu vrstu.

Lokalno liječenje rana antimikrobnim lijekovima limitira oportunističke infekcije te podupire cijeljenje. Kada se rana kontaminira bakterijama to stimulira prirodnu obranu organizma. Dolazi do invazije upalnih stanica, oslobađaju se enzimi i cirokini, što dovodi do destrukcije tkiva.

Lokalno tretiranje može ublažiti to djelovanje i potaknuti zaraštavanje.

Kako je životinja vani, postoji mogućnost da je došla u doticaj sa nečim sto je nagrizlo kožu i napravilo rane. Isperite ranu sa 2% otopinom Betadina koja će obaviti dezinfekciju područja, a savjetujem Vam da odvedete kornjaču i na veterinarski pregled kako bi Vaš ambulantni veterinar propisao lokalnu terapiju radi brzeg zacijeljivanja rane i sprečavanja komplikacija sa sekundarnim bakterijama.