Povratak

Ranice u usnoj šupljini i gubitak apetita bradate agame

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam bradatu agamu oko 6 mjeseci. U zadnje vrijeme nije zainteresirana za hranu te sam primjetio da ima unutar usta ranice odnosno kao gnojne vrećice, teško guta kada joj dam hranu. Kako da joj pomognem? Živim u Vinkovicma, te nemamo specijaliziranih veterinara. Malo sam proučavao na intrnetu i vidio slike, mislm da se radi o bolesti koju nazivaju mouth rot. Jakov

O: Simptomi koje opisujete kod svojeg ljubimca mogli bi ukazivati na upalu usne šupljine - stomatitis. Naime, stomatitis je relativno čest zdravstveni poremećaj koji se pojavljuje kod reptila, gmazova,... Smatra se da uzrok treba tražiti u stresu i oštećenjima same sluznice usne šupljine (koje oslabljuju imunitet), nutritivni deficit (nepravilna ili nedovoljna prehrana, problemi u usnoj šupljini...),nepravilni uvjeti držanja ljubimca (nedovoljna temperatura i vlaga u prostoru u kojima se drži ljubimac...), drugi zdravstveni poremećaji (problemi s bubrezima...).
 

Simptomi stomatitisa su nedostatak apetita, promjene u boji i izgledu same sluznice usne šupljine ljubimca (prištići, plakovi...), neugodan miris iz usne šupljine, iscjedak iz nosa...
 
Nakon postavljanja dijagnoze (anamneza i klinička slika, klinička pretraga, povijest bolesti ljubimca...) određuje se prikladna terapija. Terapija obuhvaća primjenu odgovarajućih antibiotika, koji vršne koncentracije svojih djelatnih tvari postižu u usnoj šupljini te ispiranje usta antisepticima. Po potrebi, moguće je kirurškim putem ukloniti mrtvo tkivo te tako pospješiti liječenje. Naravno, preduvjet ozdravljenju i zadržavanju optimalna zdravlja jest i postizanje i zadržavanje svih optimalnih uvjeta držanja ljubimca.
 
U svakom slučaju, probajte kontaktirati nekog od specijaliziranih veterinara, kao što su kolege na adresi Zoološkog vrta u Zagrebu, Maksimirski perivoj bb, Zagreb ili Veterinarski fakultet u Zagrebu, Ambulanta za ptice i egzotične kućne ljubimce  - kolegica Lukač, DMV (telefon: 01/2390-410).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr