Povratak

Razlikovanje spola i razmnožavanje kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije kalifornijske kornjače. Prvo pitanje: dosta se razlikuju, jedna je veća, jedna manja i boja na oklopu je različita - jedna je tamnija, jedna svjetlija. Zanima me da li je ženka manja ili veća, odnodno da li je mužjak veći ili manji? Drugo pitanje: one su sada stare godinu dana, čitala sam da počinju spolno sazrijevati poslije 2 godine, ali se stalno penju jedna po drugoj (uglavnom veća kornjača po manjoj) - treba li to nešto značiti? Hvala, Maja

O: Kornjače spolno sazrijevaju između 3 - 5 godine života, što ovisi o vrsti, odnosno veličini kornjače.

Da bi kornjača spolno sazrijela, mora imati adekvatne uvijete života (grijač, UV spektar osvijetljenja, prehrana).

Ženke su veće od mužjaka, imaju kraće pandže na prednjim nogama, te kraći rep, dok su mužjaci manji, imaju veće pandže na nogama, dulji rep i udubljen plastron.

Period parenja je početkom veljače pa sve do svibnja. Mužjak se udvara ženki na način da je kandžama prednjih nogu mazi po licu i pliva natraške okrenut licem prema licu ženke. Penjaje jedne na drugu može, a i ne mora značiti parenje.Ponekad se na taj način sunčaju.

Nakon udvaranja, mužjak ostaje na dnu do 48 sati. Ženka nosi jaja oko 2 mjeseca. Na suhom traži prikladno mjesto za gnjezdo, što znači da joj morate u terariju napraviti obalu od zemlje ili pijeska kako bi mogla položiti i zakopati svoja jaja. Temperatura mora biti prikladna isto kao i prehrana, međutim jako se teško kornjače pare u zatočeništvu zbog skučenosti prostora i neprikladnih uvjeta držanja. Da bi uopće došlo do polaganja jaja, vrlo je važna prenhrana, koja mora sadržavati dovoljne količine kalcija. Preporučljivo je i dodavanje kalcijevih preparata u hranu.

Iskusan veterinar može i palpirati jaja u u ingvinalnoj udubini, a RTG pretraga točno potvrđuje. Gravidne ženke nastoje biti što aktivnije, te biraju mjesta u terariju koja su najtoplija i najosvjetljenija. Kada je ženka spremna za polaganje jaja, to se vrlo lako uočava, time što prekapa po mjestu koje je pripremljeno za polaganje jaja, što uočavamo prljavštinom na stražnjim nogama i stražnjim marginama oklopa. Ženke u prirodi kopaju i po nekoliko mjesta u koja namjeravaju polagati jaja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr