Povratak

Razvoj punoglavaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Za rođendan sam dobila punoglavce. Zanima me nešto o njima: što jedu, kada će se pretvoriti u žabu i slično. Unaprijed hvala, Marija

O: Preporučena temperatura vode je 15-20 stupnjeva. Žumančana vreća, kojom se ličinke hrane, resorbira se u prvoj fazi života i punoglavac se počinje aktivno hraniti.

Punoglavci većine žaba su biljojedi i hrane se algama. Alge im možete osigurati tako da u akvarij stavite mnogo biljaka na kojima se alge formiraju ili da im dodajete male količine kuhane salate, špinata i blitve.

Možete koristiti i usitnjenu riblju hranu, ali morate osigurati kvalitetnu filtraciju jer nakupljanje nitrita i nitrana zasigurno će ubiti male punoglavce.

Nakon nekog vremena, punoglavcima narastu zadnje, a ubrzo i prednje noge,  smanji im se apetit i počinju resorbirati rep.

Njihov izlazak na kopno može se olakšati tako da se smanji razina vode u akvariju i stavi blago zaobljeno kamenje, kako bi se male žabice lakše uspele.

Jednom kad žabice napuste vodu, možemo ih staviti u terarij i osigurati hranu primjerene veličine - to su mali, tek izlegli cvrčci ili vinske mušice ili slično.

Odrasle žabe treba držati u terarijima s dubokim supstratom, s mnogo zaklona u vidi plosnatog kamenja, granja, kore drveta ili šupljih panjeva i mnogo bilja.

Za vrste žaba koje hiberniraju potrebno je osigurati razdoblje zimskog mirovanja, kada ih prebacimo u kutije s vlažnom mahovinom i pohranimo u hladnjak na temparaturu 4-7 stupnjeva, na 2-3 mjeseca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr