Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P:  Pišem vam iz Sarajeva, koje na žalost nema stručnjaka za iguane. Na poklon sam dobila jednu prije dvije godine. Sprijatelji smo se s njom, pitoma je i krasna. No zadnjih dana nešto slabije jede. Inače djeluje mi dobro i dalje hoće izlaziti iz terarijuma, šetati po kući. Generalno najviše voli jesti radić, mrkvu i paprike. Može li uzrok slabijem apetitu biti izmjena godišnjeg doba i to što je u stanu malo hladnije nego obično, iako u terarijumu ima grijanje? Zabrinuta sam, pa molim Vas odgovor što prije.
Hvala,
Jasna

O: Često se dešava da zbog preniske temperature iguane slabije jedu ili u potpunosti odbijaju hranu. Gmazovi su hladnokrvne životinje, što znači da im temperatura tijela ovisi o temperaturi okoliša, pa pri nižim temperaturama dolazi do usporavanja metabolizma. Uvjeti u terariju su najčešći čimbenici o kojima ovisi zdravlje gmazova. Svakako provjerite temperaturu, vlagu, te UV osvjetljenje u terariju. Dnevna temperatura u terariju trebala bi biti 27-30°C, dok noćna temperatura ne bi trebala biti manja od 21°C. Temperatura na sunčalištu bi trebala biti oko 32°C. Temperatura je vrlo bitna kako bi se nesmetano odvijala probava, te drugi fiziološki i metabolički procesi. Ako je temperatura niža, dolazi do truljenja hrane u probavnom traktu i pada imuniteta, te gušter postaje podložan infekcijama.

Osim temperature, vrlo je važna i vlaga koja bi se trebala kretati u vrijednostima od 70-80%, a održava se svakodnevnim prskanjem terarija toplom vodom. Vlaga se podiže za vrijeme presvlačenja. Ako je u stanu hladnije, a iguanu često i dosta vremena puštate van terarija, svakako to može biti jedan od mogućih uzroka slabijeg apetita, pa Vam savjetujem da je ne puštate van terarija dokle god su temperature u stanu niže od uobičajenih.

Iguane su biljojedi. Hrana mora sadržavati oko 90% povrća, dok 10% sačinjava voće. Nikako ne davati hranu animalnog podrijetla, jer animalni proteini vrlo brzo dovode do zatajenja bubrega i jetre. Od povrća možete davati raštiku, mišancu, lišće bijele repe, lišće i cvijet maslačka, djetelinu, lišće mrkve, peršin, lišće i cvijet hibiskusa, salatu endiviju, metvicu, korijander, grašak, slatki krumpir, gljive, namočeni zeleni grah. Ovo su namirnice dobre nutitivne vrijednosti. Bitno je da je obrok raznolik. Od ostalog povrća, možete davati krastavce, rajčicu, luk, masline, bučice, rotkvice, s time da treba imati na umu da su ovo namirnice slabe nutritivne vrijednosti. U ograničenim količinama treba davati mrkvu, kelj, brokulu, repu, špinat, zbog oksalata i goitrogena koje sadržavaju. Uz prehranu vrlo je bitno dodavati i vitaminsko-mineralne dodatke 2-3 puta tjedno. Savjetujem jedan od slijedećih preparata: JBL MicroCalcium, JBL TerraVit, Beaphar Reptile Minerals, te Exo Terra Electrolize.

Ukoliko su svi uvjeti u terariju adekvatni, savjetujem da iguanu pogledate, da li postoje kakvi vanjski paraziti na tijelu ili u izmetu, te eventualni deformiteti ekstremiteta i promjene na sluznici usne šupljine.

Opisat ću Vam još neka stanja, koja se mogu manifetirati slabijem apetitom: npr. gastrointestinalni simptomi, uzrokovani endoparazitima, ulerozni stomatitis, bolesti zubiju, esophagitis, gastroenteritis, apsecesi i neoplazije u gastrointestinalnom traktu, su stanja koja redovno prate slab apetiti ili anorexia. Uz neadekvatne uvjete držanja, najčešći uzrok lošem apetitu su endoparaziti, te strana tijela (najčešće komadi podloge). Od endoparazita su najčešći nematodi, cestodi, acantocefalans i protozoe koje uključuju Entamoeba sp. i kokcidije, te Cryptosporidium sp.

Savjetujem barem jednom godišnje odnijeti stolicu na parazitološku pretragu, te dati preventivno sredstvo za dehelmentizaciju.

U dobi od osamnaest mjeseci iguane postaju spolno zrele. U tom periodu često dolazi do promjena apetita, osobito kod ženki kada je moguće formiranje jaja. Kod nekih iguana dolazi do dystocie, odnosno otežanog izbacivanja jaja, pa čak i do opstrukcije, uslijed čega iguane slabije jedu ili uopće ne jedu.

Ovo su samo neki od niza stanja koji mogu dovesti do promjena apetita, no većina ovakvih problema vezana je primarno uz uvjete držanja u terariju.