Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas ako mi možete reči nešo više o SOLOMONSKOM ROVAŠU.
Pozdrav. Hvala, Jasna

O: Solomonski rovaš ili Corucia zebrata je gmaz, tj. gušter koji potječe sa Solomonkog otočja. Naraste od 70 - 80 cm te poživi i do 20 godina. Vrlo je teritorijalna životinja jakih čeljusti, sposobnih zadati vrlo jak ugriz. Kod opremanja terarija trebate voditi računa da se radi o gmazu koji boravi u šumama gdje se hrani traži zaklon. Rovaši su gmazovi koji su aktivni noću pa im terarije treba opremiti i s adekvatnom rasvjetom (poželjna i dnevna i noćna).

Temperatura u terariju bi preko dana trebala iznositi od 27 - 30°C, dok bi po noći trebala pasti na oko 24°C. Vlaga u zraku ne bi trebala biti ispod 70%.

Solomonski rovaš spada u herbivore (biljojede), prehrana je slična kao kod zelene iguane. 80% prehrane čini povrće, 10% voće, a ostatak, namirnice koje se povremeno daju. Preporuča se: zelje, radić, rikola, brokula, repa, tikvica (obavezno odstraniti koštice ), mrkva, krastavac, endivija, radič, banane, jabuke, lubenice, dinje, papaja, mango. Bilje se trga ili reže na komadiće. Od ostalih namirnica povremeno se daju tvrdo kuhana jaja, tjestenina, kuhana riža, kruh, voćni jogurt. Vitaminsko-mineralni dodaci prehrani daju se 2 - 3 puta tjedno. Zdjelica sa svježom vodom mora biti uvijek u terariju, a u njoj će se rovaš povremeno i okupati.