Povratak

Sredozemna tarantula - Chaetopelma gracile / Uvjeti držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko

 
Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Da li mi možete nešto više reć o sredozemnoj tarantuli? Hvala.Ante

O: Moram priznati da sam malo zbunjena nazivom sredozemna tarantula, da li ste možda mislili na tarantule "starog svijeta" koje se mogu naći tj.obitavaju prirodno u područjima Afrike i Euro-Azije?  U neki dućanima u Hrvatskoj dosta često se može naići na krive nazive vrsta, da li je pitanje dobavljača ili nešto drugo,  ali svakako bi voljela da ste mi napisali latinski naziv vrste pa da mi je lakše se snaći.
Od recimo onoga što bi mogla biti "sredozemna tarantula" i na temelju čega joj je netko dodjelio takav naziv je tarantula iz roda Chaetopelma, Chaetopelma gracile, u punom "imenu i prezimenu".  Svakako bi prije kupnje bilo dobro pročitati i prelistati puno knjiga, i pregledati slike i web stranice.  Dom C. gracile je Cipar odnosno Turska, no međutim neke podvrste nalaze se i na području Jordana, Izraela. Kao vrsta vrlo je oportunistična, dakle lako prilagodljiva. Naraste do oko 10- 12 cm.

Ima više varijacija u boji.U prirodi ju je moguće pronaći ispod kamenja, kamenih zidova, većinom je terestrijalna vrsta. Kod izrade terarija za nju, potrebno je izraditi tipični terarij sa mogućnosti da pauk može izgraditi rupu u tlu gdje će se sakriti i zaštititi na neki način( ubaciti neki drveni panj ili kamen).
Dobro podnosi sušu i period bez vode, ali svakako povremeno joj je dobro priuštiti vlažne uvijete. kod brige potrebno je biti dosta oprezan, po prirodi je plašljiva i agresivna vrsta, stoga u nekim literaturama je čak niti ne preporučuju za kupnju ako ste početnik.
Hrani se mahom crvićima, te skakavcima ali u prirodi ponekad na jelovnik zaluta i gušter.
Kod svih tarantula pa tako i kod ove vrste normalno je da se presvlače par puta kroz svoj životni vijek i tada su dosta osjetljivije i treba ima posebna ishrana.
Životni vijek je nešto kraći nego kod Južno Američkih vrsta.
Inače, tarantule koje se nalaze u raznim dućanima, dolaze iz prirode, i mnoge od njih spadaju na listu zaštićenih vrsta tako da svakako preporučam da se dobro dobro informirate kod nabavke Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr