Povratak

Sukobi i agresija između mosušnih kornjača: kako spriječiti agresiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Jedna kornjača stalno terorizira drugu, to je došlo do toga da sad terorizirana kornjača skoro stalno boravi izvan vode na suhom djelu kopna. Kada i ode u vodu, ova druga ju opet počne napadati sve dok ne izađe van iz vode. Radi se o dvije mošusne kornjaće stare oko 5 mjeseci pa je teško odrediti spol (kad bismo bili sigurni da su 2 mužjaka, poklonili bi jednoga) koje se nalaze u akvaterariju od 80L. Zamolio bih Vas za pomoć ili neki savjet što činiti s njima? Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru. Srdačan pozdrav, Jasmin

O: Zahvaljujem na pitanju i strpljenju radi čekanja odgovora. O držanju mošusnih kornjača sam pisala u tekstu: Mosušna kornjača Sternotherus odoratus i uvjeti držanja,  gdje navodim da nije preporučljivo držanje više mužjaka. Bez obzira što ne znate kojeg su spola, iako mužjak ne bi napadao ženku,  preporučam vam da ih odvojite, jer će se napadana jedinka s vremenom oboljeti zbog stresa, a moguće je i da ugine. Upitno je i koliko uspije pojesti hrane, ako ga dugi terorizira. Inače je za mošusne kornjače poznato da više vole muljevitu vodu i hodaju po dnu gdje se i hrane,  a rijeđe izlaze na kopno ( ujutro i navečer).
Stoga takva kornjača koja većinom boravi na kopnu, ne živi u adekvatnim uvjetima  pa bi bilo dobro da jednoga poklonite u dobre ruke. Nadam se da će vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr