Povratak

Suživot žutouhe i crvenouhe kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imala sam dvije crvenouhe kornjače (jednu veliku i jednu malu) i ovo ljeto sam ih premjestila u ribnjak, ali mi je ova manja pobjegla i nisam ju našla, pa bih sada htjela kupiti žutouhu kornjaču (jer u Pet centru u Osijeku više nema crvenouhih kornjača) pa me zanima kako bi se njih dvije slagale budući da su različite vrste? Hvala! Doris.

 

O: Crvenouhe i žutouhe kornjače zahtjevaju slične uvjete držanja, a često se i međusobno pare, pa ih slobodno možete držati zajedno. Što se tiče društva, kornjače nisu društvene životinje, one su same sebi dovoljne.

Druželjubive su jedino u određeno doba, kada se pare. Svakako vodite računa o veličini terarija, koji za dvije kornjače mora biti minmalno 250 - 300 litara, temperaturi vode (minimalno 25°C), UV osvjetljenju (važno za sintezu vitamina D3 u organizmu), te filtraciji vode.

Žutouhe kornjače su nešto manje u odnosu na crvenouhe kornjače, dužine oklopa oko 20 centimetara. Moraju imati veliki prostor za plivanje, kopneno područje gdje se sunčaju i odmaraju, te adekvatnu prehranu. Žutouhe kornjače su svejedi, no mlade kornjače obavezno moraju imati više ponuđene hranu animalnog podrijetla (piletina, govedina, teletina, riba itd.). Kako rastu, prednost daju hrani biljnog podrijetla. Dobro uravnotežena prehrana vrlo je bitna kako bi se izbjegle bolesti zbog pogrešaka u prehrani. Kornjačice u rastu zahtijevaju mnogo kalcija i D3 vitamina, tako da im je u prehranu potrebno dodavati ove tvari svaki drugi dan. U proljeće i rano ljeto ženkama se preporučuju ovi dodaci jednom ili dvaput tjedno. U ostalo vrijeme dodaci su potrebni jednom na tjedan.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr